Meer betekenis dan hebzucht

In mijn onderzoek naar andere vormen van eigenaarschap kwam ik op een korte documentaire van Arte (Duits). Hierin worden een aantal Duitse ondernemers getoond die bewust hebben gekozen voor betekenis en in ruil daarvoor het eigenaarschap van hun bedrijf hebben overgedragen aan bijvoorbeeld een stichting.

In onderstaande video zie je Armin Steuernagel van Stichting Verantwortungseigentum, Christian Kroll van Ecosia, de oprichters van Wildplastic en Michael Hetzer van elobau. Ze combineren betekenisvol ondernemen met menselijke bedrijfsvoering en krijgen er een rendabel en duurzaam bedrijf voor terug.

Ecosia is een alternatief voor Google waarbij zoekopdrachten direct worden gekoppeld aan het aantal bomen die ze planten in de wereld voor een beter leefklimaat voor ons allemaal. Het bedrijf schenkt 80% van zijn winst aan de bescherming van het regenwoud. Christian Kroll heeft de aandelen van het bedrijf ondergebracht in een stichting en is niet meer de enige eigenaar.

Wildplastic is een bedrijf dat net zijn eerste product heeft gelanceerd, de Wildbag, een vuilniszak gemaakt van plastic afval. Het bedrijf wil helpen om plastic dat in de natuur en op vuilnisbelten terecht is gekomen een nieuwe bestemming te geven.

Elobau is een elektronicafabrikant die verschillende producten maakt. Hetzer heeft het bedrijf overgenomen van zijn vader en vroeg zich af waarom hij als eigenaar alleenrecht zou hebben op de winst. De winst zou veel beter verdeeld moeten worden over iedereen die betrokken is bij het realiseren van die winst. Een deel van de winst zou ook geïnvesteerd moeten worden in educatieve projecten.

Hetzer startte een project voor de overdracht van de aandelen aan het bedrijf. Dit was een veel ingewikkelder traject dan hij in eerste instantie dacht. Het duurde zes jaar en kostte meer dan een miljoen euro om voor elkaar te krijgen.

Dit is waarom Steuernagel veel van zijn tijd besteedt aan het veranderen van het juridische landschap om het opzetten van deze eigenaarsvorm (Steward ownership) veel eenvoudiger te maken. Hij is bezig met het ontwikkelen van een overeenkomst waarin je ook kunt vastleggen dat buitenstaanders het bedrijf niet kunnen verkopen. Dat dergelijke beslissingen alleen genomen kunnen worden door mensen in het bedrijf. En dat niemand winst aan het bedrijf kan onttrekken.

Precies wat Melanie Rieback ook heeft opgezet voor haar bedrijf Radically Open Security. Ze vertelt je er meer over in de podcastaflevering die donderdag 3 dec 2020 online komt.

Dit is waarom ik nu al nadenk over het eigenaarschap van mijn bedrijf. Waarom zou de winst ten goede komen aan mij, wanneer iedere medewerker bijdraagt? Ondernemers helpen om te groeien in impact is mijn missie en dat doe ik samen met anderen.

Volg mijn zoektocht en ontdekkingen in dit blog en in de podcast. Er staan meer gesprekken gepland met ondernemers die eigenaarschap anders geregeld hebben dan de standaard besloten vennootschap met één of enkele aandeelhouders. 

Hopelijk motiveert mijn zoektocht meer ondernemers om na te denken over het onttrekken van winst en betekenisvol ondernemen.

Hier vind je de documentaire op de website van Arte.

https://youtu.be/DCmsvPR6PuE

Eerder schreef ik ook over de documentaire van VPRO tegenlicht over Goed geld verdienen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.