De beslissingen met het meeste effect op jouw resultaat

In mijn onderzoek naar hoe je als ondernemer betere beslissingen neemt ben ik tot nu toe uitgekomen op drie soorten beslissingen:

  • Automatische beslissingen;
  • Kleine beslissingen;
  • Grote beslissingen.

Je herkent ze vast.

Automatische beslissingen zijn je gewoontes, je doet dingen en neemt snel beslissingen zonder dat je er bewust over nadenkt. Het overgrote deel van wat je de gehele dag doet bestaat uit automatische beslissingen. 

Kleine beslissingen zijn de beslissingen waar je bewust over nadenkt. Deze beslissingen neem je snel, op basis van eerdere ervaringen in combinatie met de informatie van nu. 

Grote beslissingen zijn de beslissingen waar je nog weinig ervaring mee hebt en die veel impact hebben op de toekomst van je bedrijf. Ze lijken de belangrijkste beslissingen, maar de automatische en kleine beslissingen bepalen je gedrag iedere dag en zijn veel belangrijker voor het resultaat.

Hoe verbeter je je beslissingen als ondernemer?

Voor alle drie de soorten beslissingen is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken. Je moet duidelijkheid hebben met betrekking tot de missie en visie van je bedrijf. Dit helpt om te toetsen of je beslissingen je missie ondersteunen of niet.

Wat kun je nog meer doen om je beslissingen te verbeteren?

Automatische beslissingen

Iedereen heeft gewoontes. Je brein wil nu eenmaal het liefst zo min mogelijk energie verspillen. Beslissingen gebaseerd op triggers, of als-dan-datbeslissingen, kosten de minste energie. Daardoor maakt je brein van de meeste dingen die je doet gewoontes. Een gewoonte is in de kern niet slecht, want als iets een gewoonte is, bespaart dat je brein energie.

We noemen iets een goede gewoonte wanneer de gewoonte bijdraagt aan ons doel en een slechte gewoonte wanneer de gewoonte ons verder weg brengt van ons doel. 

Ter illustratie: een doel dat ik heb voor mijn gezondheid is fit zijn en blijven. Mijn gewoonte om regelmatig te trainen helpt mij daarbij, mijn gewoonte om te snoepen na het avondeten brengt me verder van mijn doel. Beide werken op triggers en zetten automatisch handelingen in werking en zijn lastig om te veranderen, omdat het gewoontes zijn en je ze doet zonder er bewust over na te denken.

Wil je deze automatische beslissingen verbeteren, dan is het handig om te werken met een coach, buddy of trainer, die ervoor zorgt dat je je houdt aan je afspraken (accountability). Zij helpt je met kleine correcties om je eraan te herinneren dat je zojuist een gewoonte bent gestart die niet bijdraagt aan je doel.

Kleine beslissingen

De kleine beslissingen werken niet met een trigger, want de situatie waarin je je bevindt is bij het nemen van dit soort beslissingen anders dan gebruikelijk. Je hebt nog geen gewoonte voor deze situatie en je moet bewust een keuze maken.

Ter illustratie: aan het eind van de dag maak ik nu de planning voor de volgende dag, voorheen deed ik dat aan het begin van de dag. Deze actie aan het einde van de dag is nog niet helemaal een gewoonte en ik moet er bewust over nadenken dat ik die actie moet doen. De actie en dus de gewenste gewoonte ondersteunt mijn doel om de dingen te doen die bijdragen aan de missie van mijn bedrijf.

Nog een voorbeeld: vandaag kreeg ik het bericht dat een afspraak werd verplaatst en er daardoor ruimte in de planning van vandaag vrijkomt. Opnieuw neem ik een bewuste beslissing, een beslissing over wat ik met dat vrijgekomen blok van 75 minuten in mijn agenda ga doen. Hiervoor kijk ik naar mijn weekplanning en kijk ik welke actie ik ga toevoegen.

Je kunt ook je intuïtie gebruiken om te bepalen wat je gaat doen met een vrijgekomen blok. Luister hoe Brigitte van Tuijl intuïtie inzet bij alle bewuste beslissingen in haar bedrijf, groot of klein. Op de rol van intuïtie bij het nemen van beslissingen kom ik terug in een volgend artikel.

Voor mij zijn mijn drie belangrijkste doelen van de dag en de week de belangrijkste dingen die ik doe om bewust te werken aan de missie van mijn bedrijf.

Dit soort kleine beslissingen komen een paar keer dag voor. Principes en processen helpen je betere beslissingen te nemen. Weten wat het belangrijkste is dat je te doen hebt. Weten welke processen eraan bijdragen dat je dit bereikt op een manier die bij jou past.

Grote beslissingen

Soms moet je grotere beslissingen nemen waar je bewust over moet nadenken. Beslissingen die veel effect op de toekomst van jou en je bedrijf lijken te hebben. 

Ter illustratie: het bepalen van de belangrijkste acties voor het komende kwartaal en de komende maand is een beslissing waar ik meer aandacht aan geef. Al maak ik dit makkelijker voor mezelf door te kijken naar de missie en visie van mijn bedrijf en naar mijn jaarplan, om een idee te hebben van wat ik het komende kwartaal wil doen.

Andere grote beslissingen gaan over onderwerpen waar je weinig mee in aanraking komt. Beslissingen zoals: ga je een nieuwe collega aantrekken, ga je verhuizen naar een nieuwe locatie, komt er een nieuw product of ga je een nieuwe markt betreden?

Wil je deze beslissingen verbeteren, dan is het goed om je beslissingsproces te verbeteren met het beslissingenboek en om meer mensen uit je team te betrekken bij de beslissingen.

Bij dit soort beslissingen wordt vaak hulp van buitenaf gezocht, van een expert. Terwijl de beste expert voor dit soort beslissingen jouw team is. Laat je team zoveel mogelijk zelf de beslissingen nemen. Zij staan dichter bij de klanten. Gebruik deze inzichten en vertrouw op de consensus van het team.

Deze grote beslissingen zijn ook gevoelig voor uitstelgedrag;aangezien je niet vaak met dit bijltje hakt, weet je niet goed waar je moet beginnen, dus ga je het morgen of volgende week doen. De beslissing wordt net zolang uitgesteld tot de prioriteit van de beslissing is veranderd van belangrijk/niet-urgent naar belangrijk/urgent (Eisenhower). Dit zorgt er meestal voor dat je beslissingen minder doordacht zijn.

De beslissingen met het meeste effect

Aangezien de automatische beslissingen en de kleine beslissingen het grootste deel van je dag bepalen zijn dit de beslissingen met het meeste effect. Deze beslissingen bepalen of je aan de visie van je bedrijf werkt of niet. Dit geldt voor jou en voor iedereen in je bedrijf.

Heb je een beetje hulp nodig bij de beslissingen die het meeste effect hebben op jouw werk? Dat kan met Better Decisions Action Group, een community waarin ik ondernemers help om te werken aan het belangrijkste dat ze te doen hebben, met daarbij de ondersteuning van de ondernemers in de groep als accountabilitypartners.

Een bijzonder effect van deze ondersteuning is dat de ondernemers in de groep meer rust en regelmaat in hun bedrijf en ook in hun leven krijgen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.