Deze beslissing maakt alle andere overbodig

Oké, ‘overbodig’ is een beetje overdreven, maar de volgende beslissing maakt andere beslissingen wel een stuk eenvoudiger. Je kunt sneller besluiten nemen, waardoor het minder energie kost en je je kunt concentreren op het belangrijkste werk dat je te doen hebt.

Zeg tegen alles nee.

Door tegen alles nee te zeggen hou je ruimte over om tegen de dingen die echt belangrijk zijn voor je ja te zeggen. Door de keuze te maken om nee te zeggen tegen alles dat op je af komt krijg je ruimte voor focus op het belangrijkste dat je te doen hebt.

Nu denk je waarschijnlijk: dat kan niet, want dan mis ik kansen en je kunt toch niet tegen iedereen nee zeggen.

Dat kan wel, maar is niet eenvoudig. Wij mensen willen van nature aardig gevonden worden door anderen. We willen bij een groep horen, want als je niet bij een groep hoort, ben je alleen en loop je het risico om niet te overleven. Dat is een natuurlijke angst en die zorgt ervoor dat we willen dat andere mensen ons aardig vinden, zodat we kunnen aansluiten bij de groep.

Nee zeggen geeft het gevoel dat we niet aardig zijn richting de ander. Terwijl nee zeggen veel duidelijkheid geeft vanaf het begin en mensen je daarom juist weer waarderen. Wanneer je geen nee zegt maar door de drukte niet duidelijk kunt zijn wanneer je aan iets toekomt, geeft dit onzekerheid bij de ander.

Er zijn genoeg manieren waarop je netjes en vriendelijk nee zegt.

Wanneer je dan uiteindelijk ja zegt op iets, heb je de ruimte om er vol voor te gaan. Dat is waar Hell Yeah or No over gaat.

“It’s an easier decision. Say no to almost everything. This starts to free your time and mind.”

Sivers

Met enige regelmaat dwaal ik af van wat ik te doen heb. Niet zo vreemd – in deze coronatijd hebben we te maken met bijzondere omstandigheden, die me heen en weer doen slingeren tussen rustig bouwen aan mijn expertise en me druk maken over het werven van nieuwe klanten zodat de omzet weer op een goed niveau komt.

Soms zeg je vooral ja

Zoals hij zelf zegt is alleen maar nee zeggen niet altijd de beste oplossing. Wanneer je afwisseling nodig hebt of (opnieuw) begint, zeg je juist tegen zo veel mogelijk dingen ja.

“Saying no makes your yes more powerful. Though it’s good to say yes when you’re starting out, wanting any opportunity, or needing variety, it’s bad to say yes when you’re overwhelmed, over-committed, or need to focus. Refuse almost everything. Do almost nothing. But the things you do, do them all the way.”

Sivers

““Hell yeah or no” is a filter you can use to decide what’s worth doing. But this is simpler and more serious. This is a decision to stop deciding. It’s one decision, in advance, that the answer to all future distractions is “no” until you finish what you started. It’s saying yes to one thing, and no to absolutely everything else.”

Sivers

De schrijfstijl van Sivers is de kunst van het weglaten. Al het overbodige verwijderen om alleen het noodzakelijk over te houden.

Een verzameling van zijn artikelen vind je nu in het boek Hell Yeah or No. Het zijn artikelen die mij bij het lezen iedere keer weer aan het nadenken zetten. Het boek achter elkaar uitlezen heeft geen zin. Tussendoor neem ik bewust ruimte, en af en toe lees ik een hoofdstuk nog eens opnieuw.

Beter luisteren is op dit moment iets waar ik met aandacht aan werk. Dit zet zich door naar beter lezen. Hetzelfde stuk lees ik na een dag nog eens opnieuw. Begrijp ik de woorden en zinnen echt? Wat betekenen ze voor mij? Kan ik dit gebruiken?

Al lange tijd volg ik Derek Sivers, mede door het verhaal dat ik las over hoe hij zijn bedrijf is gestart en hoe zijn bedrijf is uitgegroeid tot een bedrijf dat hij kon verkopen voor 22 miljoen. Het meest verrassende was dat hij dit geld heeft geplaatst in een fonds om onafhankelijke muzikanten te ondersteunen. Een klein deel van dit bedrag gebruikt hij om van te leven.

Bewust leven met een minimaal aantal spullen ondanks het feit dat je een bedrijf hebt verkocht voor miljoenen, dat raakt me. Wil je hier meer over leren, koop dan Anything You Want en lees het meerdere keren.

Het was voor mij bijzonder om voor de podcast in gesprek te kunnen met Derek. Het werd een mooi gesprek met veel rust, ruimte en aandacht voor elkaar. Luister hier naar ons gesprek: Letting go of my goals.

“The world treats you as you treat yourself. Your actions show the world who you are. You won’t act differently until you think of yourself differently. So start by taking one small action that will change your self-identity.”

Sivers

Hell Yeah or No koop je direct op zijn website.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.