Beslissen voor meer gelijkheid en een beter milieu

Goed luisteren naar anderen betekent dat je jezelf goed moet kennen, zei Corine Jansen in ons gesprek. Dit vind ik het lastigste aan mijn opgave om beter te worden in het luisteren. Een proces dat me de rest van mijn leven gaat bezighouden, realiseer ik me.

Iedere dag 1% beter worden in luisteren, vragen stellen en schrijven bepaalt een groot deel van mijn dag. Waar ik geen rekening mee had gehouden was dat ik ook mezelf veel beter moest leren kennen.

Pieter van Osch heeft het over groeien tot je volle potentieel. “Wanneer je een bonsaiboompje bent is het onmogelijk om tot een eik te groeien.” Het groeien tot je volle potentieel als ondernemer met je bedrijf vraagt om veel zelfkennis en ontdekken. “Wat is mijn potentieel?” is een interessante vraag om te onderzoeken. Wat is het potentieel van jouw bedrijf?

Naar mezelf luisteren

In mijn proces om beter te luisteren ben ik het boek The Listening Path van Julia Cameron gaan lezen. Ze is ook de auteur van het boek The Artist’s Way, dat wereldwijd miljoenen keren is verkocht. Een kernelement uit dit boek zijn de ochtendpagina’s (morning pages). Het vastleggen van wat je bezighoudt zodra de dag begint in een journal met pen.

In The Listening Path begint Cameron met het volgende advies: om beter te luisteren naar anderen moet je leren goed naar jezelf te luisteren. Een goed middel hiervoor zijn de ochtendpagina’s. Drie pagina’s volschrijven met de vragen die je hebt en deze voor jezelf beantwoorden.

Al een aantal jaren schreef ik iedere ochtend in mijn journal. Ik had al eerder gelezen over de ochtendpagina’s, maar het leek met te veel gedoe. Drie pagina’s schrijven kost wel wat tijd. Nu ik besloten heb om bewust te werken aan beter luisteren zodat ik continu mijn werk als businesscoach en podcastuitgever kan verbeteren, heb ik de tip van Cameron opgevolgd.

Iedere ochtend begin ik nu met schrijven en drie pagina’s volschrijven vraagt meer van me dan één pagina. Doorschrijven wanneer het lastig wordt. Het is vergelijkbaar met iedere dag 10 ideeën opschrijven van James Altucher. Voor een onderwerp heb ik vaak drie tot vijf ideeën die ik snel kan opschrijven en daarna moet ik echt mijn best doen. Eén bladzijde in mijn journal kreeg ik nog wel vol, maar drie bladzijden is een stuk lastiger.

Door verder te schrijven en mezelf vragen te stellen breek ik door naar een ander niveau. De oppervlakkige ideeën zijn uit de weg. Het beschrijven wat er gisteren is gebeurd en wat ik heb geleerd staat al op papier. Dan ga ik verder zoeken in mijn gedachten en schrijven wat er nog meer ronddwaalt. Mezelf beter leren kennen door naar mezelf te luisteren.

Cameron heeft ervaren dat de ochtendpagina’s een gewoonte vormen die je jezelf veel sneller eigen maakt dan andere gewoontes, die gemiddeld 61 dagen duren. Na een paar weken is het normaal om je hart en hoofd leeg te schrijven tijdens de ochtendpagina’s. Tot nu toe gaat dit goed voor mijn ochtendpagina’s.

Herontdekken

In dit schrijfproces herontdek ik de waarde die ik hecht aan gelijkheid en rechtvaardigheid in de maatschappij en een beter milieu. 

Bij veel beslissingen denken we vooral aan onszelf. Je vraagt je af wat de langetermijnbeslissing voor jou, je gezin en je bedrijf betekent. Veel verder kom je in eerste instantie niet. De drie tot vijf eerste oppervlakkige ideeën, de eerste pagina die je schrijft. Wat zou er veranderen wanneer je veel dieper kijkt en op een langere termijn?

Wat zijn de effecten van jouw langetermijnbeslissingen op de komende zeven generaties? Dit vraagt een veel dieper denken. Het vraagt meer creativiteit. Het vraagt een pauzemoment van jou. Een moment waarin je bewust de ruimte neemt om dieper te gaan.

Wat zijn de effecten van jouw langetermijnbeslissingen voor:

  • de klant,
  • de collega,
  • de buurt,
  • de samenleving,
  • de investeerders, en
  • het milieu?

Wat zou er veranderen wanneer je bij deze beslissingen niet alleen je eigen inzichten meeneemt maar gaat luisteren naar deze betrokkenen? Want ze worden uiteindelijk allemaal geraakt door jouw beslissing.

De juiste vragen stellen en goed luisteren naar alle betrokkenen voor een beslissing met impact. Een beslissing die gedragen wordt door iedereen. Wat zou dit betekenen voor de toekomst van je bedrijf?

We moeten weg van het Anglo-Amerikaanse denken met een kortetermijnvisie die een volledige focus heeft op het rendement van de aandeelhouder. De invloed van de aandeelhouder moet worden teruggebracht naar een van de betrokkenen en niet de belangrijkste en enige. 

De kans is groot dat jij nu de enige aandeelhouder bent, of samen met een of meer partners. Het is niet dat je bewust bezig bent met het rendement ieder kwartaal, maar waarschijnlijk wel met je eigen pensioen. Het bedrijf moet groeien om uiteindelijk te zorgen voor jouw pensioen.

Zorg voor het pensioen en de toekomst van alle betrokkenen en dan komt het als vanzelf goed met jouw pensioen.

Omschakelen

Samen met Pieter van Osch en Jaap Jan Brouwer willen we ondernemers en organisaties helpen om het denken aan alle betrokkenen en denken in toekomstige generaties te integreren in je bedrijf.

Pieter vertelt in deze video over het verschil tussen human resources (Anglo-Amerikaans) en human doing (Europees).

Dit is een van de verandervisies die we met je delen tijdens de masterclass Nieuw Europees Ondernemen. Doe mee aan de omslag en meld je aan.

Hier vind je meer informatie: scaleupimpact.com/nieuw-europees-ondernemen

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.