Van beleggen naar investeren

Gisteren had ik een gaaf gesprek met Willem Schramade. Een onderwerp dat naar voren kwam was dat we meer kunnen investeren in bedrijven die bezig zijn met het maken van een positieve impact op de planeet en maatschappij.

Schramade, econoom en auteur van het boek Duurzaam kapitalisme, zei dat we van beleggen naar investeren moeten verschuiven. Het gesprek met hem komt 18 maart 2021 online.

Het verschil tussen beleggen en investeren

Beleggen – op basis van cijfers en modellen bepalen waarin je het beste geld kunt beleggen voor een zo hoog mogelijk rendement.

Investeren – kijken naar het bedrijf zelf. Wat doen ze? Wat is de langetermijnimpact die ze hebben met hun product? Is het duurzaam? Het gaat niet om het hoogste financiële rendement, maar om de totale opbrengst over de volle breedte.

In de documentaire van Tegenlicht over groen geld zien we dat er een duidelijke kentering aan de gang is binnen de financiële wereld. Al gaat die volgens Schramade niet snel genoeg. Hij is daarom ook mede-oprichter van een startup die financiële instellingen en banken voorziet van inzichten en modellen om de brede impact te beoordelen van bedrijven.

Bedrijven die een positieve impact hebben met hun producten op de planeet en maatschappij, en zichzelf daarbij niet vergeten door geld te verdienen.

Net als in het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn, besteedt Schramade in zijn boek aandacht aan wat je zelf kunt doen. Ja, het is belangrijk dat bedrijven, de overheid en financiële instellingen gaan bewegen naar een duurzame toekomst met een positieve impact op de planeet en de maatschappij. Maar jij en ik als consument en ondernemer hebben hier meer invloed op dan je zou denken.

Schramade zegt dat er maar een kleine actieve groep nodig is om het systeem te kantelen. Laten we daaraan bijdragen. Door te kiezen voor de lange termijn en te bedenken welke wereld en omgeving we voor de kinderen van onze kinderen en daar weer de kinderen van willen creëren.

Je kiest er bijvoorbeeld voor:

  • om te stemmen op een politieke partij die duurzaamheid voorop heeft staan in haar programma; een partij die gaat voor de lange termijn.
  • om klant te worden van een bank en verzekeraar die rekening houdt met de 17 duurzaamheidsdoelen.
  • om vragen te stellen over transparantie met betrekking tot de investering van het pensioenfonds waar je in zit met je collega’s.
  • om te investeren in bedrijven die een positieve impact hebben op de planeet en maatschappij, met een mooi financieel rendement.
  • om samen te werken met goede bedrijven die jullie producten en diensten leveren. Denk lokaal en denk aan bedrijven die wel belastingen betalen.
  • om de planeet, de maatschappij en jezelf te steunen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.