De belangrijkste richtlijn voor een Hidden Champion

Hidden Champions zijn bedrijven die uitblinken en meestal marktleider zijn in een kleine markt. In die markt zijn ze enorm bekend en geliefd, maar daarbuiten kent bijna niemand ze.

Hermann Simon doet met zijn adviesbedrijf langdurig onderzoek naar prijsstrategie en en naar verborgen kampioenen; bedrijven die uitblinken met producten in een relatief kleine markt. De producten of diensten zijn van hoogwaardig niveau en worden gewaardeerd door de klanten, waardoor ze vaak meer kunnen vragen dan de gemiddelde prijs in de markt.

Focus is het toverwoord en de belangrijkste richtlijn voor de ondernemers van deze bedrijven. Focus op je klant. Blijf in contact met je klant, vanuit alle rollen in je bedrijf. Aandacht is het nieuwe goud, zei Danielle Braun al eens in de podcast. Voor deze bedrijven is dit nooit anders geweest.

Wanneer je als ondernemer impactbeslissingen gaat nemen voor de korte termijn, dan is focus een goede richtlijn. Duidelijke richtlijnen voor jezelf en je team helpen om kortetermijnbeslissingen te nemen die een positieve impact hebben op jouw visie. Je hoeft nooit lang te denken of te twijfelen over dit soort beslissingen als je een duidelijke focus hebt.

Wat opvallend is, is dat deze Hidden Champions naar verhouding weinig aandacht besteden aan de marketing. De meeste aandacht gaat naar de bestaande klanten. Daarna naar imago en dan naar marktkennis. Beide worden vooral verkregen via de bestaande klanten. Het merk van deze bedrijven wordt gedragen door de kwaliteit die ze leveren aan de klanten. Dan maken de klanten van jou een sterk merk. De marktkennis halen ze niet van uitgebreide onderzoeken, maar vooral uit gesprekken met de klanten.

Kwaliteit gaat voor kwantiteit bij deze verborgen marktleiders, ze leveren kwaliteit aan een beperkt aantal klanten. Door te kiezen voor een niche begrenzen ze de groeimogelijkheden. Dit lossen ze op door, naast focus, te concentreren op internationalisering. Zoveel mogelijk dezelfde (soort) producten, met dezelfde kwaliteit naar andere landen brengen. In die landen luisteren ze opnieuw naar de specifieke wensen van de klant.

Deze ondernemers kennen de markt via de klant en innoveren samen met de klant.

Wat kun je als ondernemer die groeit in impact leren van het boek Hidden Champions van Hermann Simon? Dat met focus op een nichemarkt en aandacht voor de klanten er fantastische groeikansen voor je liggen.

Wanneer er een interessant nieuwe ontwikkelingen op je af komen, zoals Clubhouse, NFTs, adverteren in social media, een persoonlijk merk opbouwen, die belangrijk lijken omdat een aantal mensen hiermee succesvol zijn, dan is het goed om terug te keren naar je focus. Iets wat ik in het verleden beter had kunnen doen, en ik word ook nog af en toe verleid door grote getallen. Waar ik toen veel aandacht had voor SEO, social media, aantal bezoekers, aantal abonnees en aantal downloads, heb ik nu veel meer aandacht voor de twee belangrijkste onderwerpen waar ik nu bezig ben: coaching van klanten en kennis opdoen en delen met klanten en een beperkt netwerk.

Wat betekent dit voor jou?

  • Wees je altijd bewust van wat de focus van je bedrijf is. 
  • Houd de aandacht bij de klant.
  • Ontwikkel het vakmanschap van de mensen in je team.
  • Negeer middelen die zich richten op de massa en meer afstand creëren tussen jou en de klant.
  • Gebruik de drie impactvragen voor duidelijkheid over wat het effect is op de planeet, de samenleving en jullie zelf.

Met hulp van dit soort eenvoudige en duidelijke richtlijnen neem je iedere dag weer snel en eenvoudig kortetermijnbeslissingen. Met deze richtlijnen zijn de mensen in je team ook in staat zelf beslissingen te nemen die bijdragen aan de positieve impact van je bedrijf. Dat betekent dat jij meer ruimte krijgt voor de langetermijnbeslissingen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.