De 5 belangrijkste elementen in je jaarplan

December is de maand met veel rustmomenten. Tegelijk ook nog veel dingen afronden. Vooral tijdens de rustmomenten 27 december, tussen Kerst en ‘oud & nieuw’ bijvoorbeeld heb je ruimte om de plannen te maken voor volgend jaar.

Wacht je hiermee tot januari dan ben je al snel weer bezig met de acties die in december zijn blijven liggen. Je gaat naar een aantal nieuwjaarrecepties (of niet). Al snel zit je weer in je ritme. Dan is er weinig ruimte over om je plan te maken.

de 5 belangrijkste elementen in je jaarplan voor 2016

Voordat je het weet ben je weer druk bezig in januari en mis je het plan voor deze maand. Of loop je zelfs op je doelstelling achter in het eerste kwartaal.

De maand december is dus het meest geschikt om je jaarplan op te zetten en in te vullen.

Aandacht

Het belangrijkste resultaat van je jaarplan is dat je weet wat je te doen hebt. Wat is jouw prioriteit voor het komende jaar? Wat zijn de acties die je iedere maand gaat doen om die prioriteit te realiseren?

Dat je richting krijgt en focus. Je weet waar je naar toe wilt en wat het belangrijkste is wat je iedere dag te doen hebt.

Voor realistische doelen en de juiste aandacht in het komende jaar kijk ik ook naar de resultaten van afgelopen jaar.

  • Welke omzet had ik iedere maand – wat waren drukke maanden en de rustige maanden
  • Welke omzet had ik per product

Dan bereken ik de omzet per product in percentages. Hoeveel werd er van product 1 verkocht ten opzichte van de totale omzet. Hoe vaak werd dienst 2 ten opzichte van de totale omzet.

Deze percentages gebruik ik om te bepalen waar de focus voor komend jaar ligt.

Bijvoorbeeld mijn focus voor het komende jaar:

  1. Coaching 35%
  2. Done4You 30%
  3. Academie 20%
  4. Boeken 15%

Het voordeel om je verleden mee te nemen in het bepalen van je aandacht voor het komende jaar is dat je de bestaande producten vasthoud.

Stel je hebt een idee voor een nieuw product (of dienst). Je schenkt de meeste aandacht aan dit nieuwe product. In de loop van het jaar kom je er achter dat je een paar dingen verkeerd hebt ingeschat en het product niet echt goed verkoopt.

Tegelijkertijd heb je veel minder aandacht besteed aan de producten die het afgelopen jaar wel werkten. Deze producten hebben daardoor ook minder verkocht. Dus verlies je het op twee kanten, nieuwe product levert niet volgens plan en bestaande producten gaan onderuit.

Je hebt maar 100% aandacht. Voeg je een nieuw product toe, houd dan de aandacht ook bij de bestaande producten in de verhouding van afgelopen jaar. Geef een kleiner deel aandacht aan het nieuwe product.

Neemt het nieuwe product een vlucht dan kun je nog snel genoeg bijschakelen. Je maakt ook dan weer een bewuste keuze van welk bestaand product de extra aandacht voor het nieuwe product ten koste van gaat.

Andere belangrijke onderdelen in mijn jaarplan zijn:

1. Rustmomenten

Plan je rustmomenten nu in. Een paar dagen weg uit je werkritme. Geen computer, geen e-mails. Een paar dagen per kwartaal om tot rust te komen.

Deze rustmomenten geven je veel inzicht en inspiratie. Blokkeer ze nu in je agenda voor het komende jaar. De agenda is nog leeg.

Meer over rustmomenten, Rust, Reinheid en Regelmaat voor de ondernemer en luister naar de korte podcast aflevering Rustmomenten.

2-rustmomenten-t-600

2. Resultaten uit het verleden

Bereken waar je aandacht vorig jaar vooral naar uit ging. Daarmee bedoel ik de aandacht die resultaat (omzet) opleverde. Gebruik deze kennis om je aandacht voor het komende jaar te verdelen. Zie de uitleg hierboven waarom ik dat zo gebruik.

Maximaal resultaat door focus voor de komende 90 dagen

4-resultaten-vorig-jaar-2

3. Omzet doelen

Natuurlijk komt je omzetplan ook in je jaarplan. Hoeveel omzet ga je verdienen met de verschillende producten.

Ook hier weer maak ik een duidelijke verdeling naar bestaande en nieuwe producten en diensten. Je kunt eenvoudig uitrekenen hoeveel je van je bestaande producten moet verkopen om een verdubbeling van de omzet te realiseren.

5-financiele-doelen

4. Tijdplan

In dit tijdplan zet je de lanceringen, workshops, trainingen en bijeenkomsten die je gaat organiseren. Dan teken je op de tijdlijn hoeveel ruimte je er voor en er na nodig hebt om er een goed evenement van te maken.

Nu weet je wanneer je moet beginnen en je ziet gelijk welke periode heel vol gepland is.

 

10-tijdlijn-600x425

5. Gezond leven

Als ondernemer zijn we vanzelf erg geconcentreerd op het bedrijf. De klanten, producten, omzet, cashflow, lanceringen…

We kunnen alleen groeien met ons bedrijf als we zelf ook gezond zijn en groeien. Aandacht voor deze 4 onderdelen zijn dus belangrijk voor het succes van je bedrijf:

  • Slaap
  • Voeding
  • Beweeg
  • Kennis

Voor een goede start van de dag werk ik met een ochtendritme. Wat is het ochtendritme voor jouw dag?

Focus, structuur en ritme voor meer vrijheid.

Beter dan mediteren

15-ochtendritueel

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.