Mijn belangrijkste beslissingen voor een beter leven

mijn-belangrijkste-beslissingen-voor-beter-leven
mijn-belangrijkste-beslissingen-voor-beter-leven

De belangrijkste beslissingen voor meer resultaat en een beter leven die ik iedere dag opnieuw maak:

  1. Met wie omring ik me vandaag?
  2. Wat ga ik vandaag leren? 
  3. Wat eet ik vandaag?
  4. Hoe laat ga ik naar bed?
  5. Hoe laat ga ik bewegen?

Het zijn geen ingewikkelde beslissingen, het lastige is wel dat veel van deze beslissingen gewoontes zijn. Gewoontes zijn beslissingen die we continu nemen zonder erover na te denken. Dat is lekker voor ons brein, want dan kost het minder energie. We deden het de vorige keer ook zo en dat is goed bevallen, dus dat doen we nu weer. Maar wat als dat niet de beste keuze is?

Zo is iets zoets en zoutigs snacken lekker. Alleen is het meestal niet goed voor ons en is het een tijdelijke oplossing. Je stilt snel de lekkere trek, maar hebt binnen de kortste keren weer trek (honger wil ik het niet noemen).

Zo voelt door Instagram scrollen, Youtube-video’s kijken of een aflevering op Netflix kijken goed. We denken dat we even onze gedachten verzetten, dat we aan het ontspannen zijn. Alleen is dat niet zo. Ons brein is continu bezig.

Deze oplossingen (Instagram, YouTube, Netflix) zijn ontworpen voor telkens een kleine shot dopamine, en dat voelt fijn. Weer een aflevering bekeken, een vinkje in mijn hoofd. Weer een like op mijn foto, een vinkje in mijn hoofd. Weer een like gegeven op het bericht van een bekende, vinkje in mijn hoofd. Maar ik heb niets echt gedaan, ik heb niet echt ontspannen, ik heb geen nieuwe energie gekregen, ik ben niet fitter geworden van die video over beter sporten.

Zo zijn er nog honderden voorbeelden van beslissingen die op het moment dat je ze neemt goed voelen maar uiteindelijk een negatief effect hebben op het resultaat dat ik wil bereiken. Ik kan voorbeelden bedenken van voeding, social media, verslavende stoffen, relaties, werk en meer. Niet vreemd dat ik graag deze verslavingen stop.

De ontwikkeling van mezelf heeft in de kern met maar enkele dingen te maken. Hiervoor neem ik de vijf dingen als basis die ervoor zorgen dat ik geluk ervaar:

  1. Verbind je met anderen.
  2. Wees actief – beweeg.
  3. Wees opmerkzaam – wat verandert er in je omgeving en bij anderen?
  4. Blijf leren – ontwikkel jezelf.
  5. Geef – doe iets goed voor een ander.

Wil ik me op dit gebied ontwikkelen en me gelukkiger voelen, dan lukt dit met enkele bewuste keuzes die ik iedere dag kan maken.

Met wie omring ik me vandaag?

Met welke mensen ik vandaag samen ga werken is een belangrijke keuze om te maken. Werk ik met mensen die mij vooruit willen helpen of met mensen die liever mijn acties afkraken om zich beter over zichzelf te voelen? Werk ik met mensen van wie ik iets leer of met mensen die ik iets wil leren? Werk ik met mensen die ik vertrouw of met mensen die de waarheid verhullen? Werk ik met motoren of putjes? Motoren geven energie en putjes kosten energie.

Als ik me met de juiste mensen omring, helpt dat me om mijn levensstijl en gedrag te verbeteren. Omring ik me met mensen die veel bewegen en sporten, dan is de kans groot dat ik meer ga bewegen. Ga ik meer bewegen, dan denk ik ook bewuster na over voeding. Ik word gezonder door met sportieve mensen om te gaan.

Omring ik me met mensen die optimistisch zijn en telkens nieuwe ideeën hebben om de wereld een beetje beter te maken, dan ga ik zelf ook werken aan ideeën met meer impact. Zijn er veel mensen om me heen die somber zijn en klagen, dan heb ik een grote kans dat ik ook een sombere kijk op de wereld krijg en kansen mis.

Door bewust te kiezen met wie ik vandaag omga heb ik invloed op mijn eigen gemoedstoestand en gedrag. Bij een groep horen waar ik me thuisvoel geeft vertrouwen en geborgenheid.

Wat ga ik vandaag leren?

Jezelf ontwikkelen, vooruitgang, zelfontwikkeling is belangrijk in ons voortbestaan als mens. Door bewust te kiezen wat ik vandaag ga leren maak ik een grotere kans dat ik vooruitgang boek op de onderwerpen die ik zelf gekozen heb. Zo luister ik bewust naar een aantal podcasts omdat ik daar nieuwe gedachten hoor. De experts in deze gesprekken hebben vaak een boek geschreven. Hierdoor lees ik veel boeken over onderwerpen die ik kan gebruiken in het werk met klanten of bijvoorbeeld over hardlopen en voeding.

Wanneer ik deze keuze niet maak, zit ik vaak gedachteloos te scrollen door de tijdlijn van Twitter of YouTube op zoek naar een interessant artikel waar ik misschien iets mee kan. Terwijl er meestal meer diepgang zit in een non-fictieboek dan in een artikel op een blog of een video in een vlog.

Het artikel of de video geeft me soms een shot inspiratie, maar ik ga er pas echt iets mee doen wanneer ik meer over een bepaald onderwerp gelezen heb.

Wat eet ik vandaag?

Goed en gezond eten helpt om me goed te voelen, niet afgeleid te raken door trek of last te hebben van een suikerdip nadat ik te veel zoetigheid heb gegeten. Op de lange termijn is het ook handig om gezond te eten, want dan verandert mijn gewicht nauwelijks.

Er is veel onderzoek gedaan naar voeding en de onderzoeken spreken elkaar regelmatig tegen. Het is lastig om als niet-wetenschapper te ontdekken wat nu de juiste keuze is. Wel vet, geen dierlijke producten, supplementen of niet, het verminderen van koolhydraten en nog veel meer. Eten wat goed voelt is ook niet de beste oplossing, want sommige dingen lijken goed, maar hebben op de lange termijn toch een negatief effect op je.

Steeds meer plantaardig eten is op dit moment iets waar ik aan werk, om zo minder dierlijke producten te eten. Dat heeft een paar redenen: dierenwelzijn, het welzijn van de aarde en mijn gezondheid. Wat voor mij duidelijk is, is dat de hoeveelheid dieren die er zijn voor de voeding van de mens blijft groeien. We verbouwen ondertussen meer planten om deze dieren te voeden dan we zelf zouden kunnen eten. Er is gewoonweg ruimte tekort met de groei van het aantal mensen en de ‘productie’ van dierlijke producten.

We zijn steeds meer vleesproducten en koolhydraten gaan consumeren en we zijn er de laatste decennia niet gezonder op geworden. De voedingsindustrie kunnen we hierin niet vertrouwen. Het grootste deel streeft uiteindelijk naar omzet- en winstgroei als bedrijf. Dat dit ten koste gaat van de mens merken we pas op de lange termijn.

Bewust nadenken over wat ik eet in plaats van gedachteloos snacken helpt mij hierbij. Al valt dit in de avond en vooral in het weekend niet mee voor mij. Overdag heb ik er geen moeite mee. Door intermittent fasting kies ik er juist bewust voor om de tijd waarin ik op een dag eet te kiezen. Grappig genoeg zorgt dit er voor mij voor dat ik minder trek heb en meer energie.

Hoe laat ga ik naar bed?

Dit is een vraag die ik mezelf niet iedere dag stel. Het is een eenvoudige berekening. Het doel is acht uur in bed liggen om ten minste zeven uur slaap te halen. Rand Fishkin noemde het 9 hours in bed, 8 hours of sleep. Eenvoudig te onthouden.

Iedere ochtend word ik tussen 5.00 en 6.00 uur wakker. Dit gaat vanzelf, een wekker is niet nodig. Om 5.00 uur het bed uit voelt voor mij het fijnst. Dan heb ik veel tijd om te lezen en schrijven voordat het werk met klanten begint.

Dus om 5.00 uur op betekent vanzelf om 21.00u in bed. Dit lukt niet altijd. Op de dagen dat ik train met de groep (zie hieronder) ben ik meestal rond 22.00 uur weer thuis. Op vrijdag en zaterdag ga ik vaak wat later naar bed, maar het liefst houd ik vast aan mijn ritme: 21.00 uur erin en 5.00 uur eruit.

Het antwoord op deze vraag weet ik al en het helpt me om iedere avond bewuste te bepalen wat ik ga doen in plaats van gedachteloos series of televisie te kijken. Bij het gedachteloos zappen wordt het eigenlijk altijd later dan de gewenste tijd.

Hoe laat ga ik bewegen?

Bewegen is goed voor mijn gestel en mijn brein. Er is voldoende onderzoek gedaan naar het belang van bewegen op hoe lang en hoe gezond je leeft. Het is niet dat ik een halve marathon hoef te lopen iedere dag, een wandeling van dertig minuten kan ook.

Door met mezelf of met een ander een tijdstip af te spreken om te bewegen wordt de kans dat ik ga enorm verhoogd. Dinsdag en donderdag train ik ‘s avonds met een groep. Daar is het tijdstip gekozen voor mij. Doordat ik dit iedere week doe, is dit een gewoonte geworden.

Maak ik deze keuzes ’s ochtends niet bewust, dan komt het er zelden van. Maak ik deze keuzes wel bewust, dan komt het er veel vaker van.

En die andere twee?

Beantwoord ik deze vragen bewust en maak ik hierin keuzes, dan zijn opmerkzaam zijn (punt 3) en geven (punt 5) een logisch gevolg voor mij.

Door te bewegen, gezond te leven en te leren over verschillende onderwerpen valt mij beter op wat er om mij heen gebeurt. Ik zie ontwikkelingen, daar schrijf ik weer over en dat deel ik op mijn blog en in mijn boekjes, die ik geef aan de mensen in mijn netwerk. Mensen met wie ik graag werk en die ik vertrouw en waardeer. Zo ook mijn nieuwste boekje Beter beslissingen rondom een crisis

Wil je dit ook ontvangen? Dat kan. De PDF download je nu nog gratis op mijn boekenpagina. Wil je de papieren versie ontvangen? Dat kan ook, je betaalt alleen de verzendkosten, het boekje is op dit moment gratis. >> Bestel het nu.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.