Beheersing trainen op het voetbalveld

Afgelopen zondag begon ik op een bepaald moment te schreeuwen naar een speler die niet naar mij luisterde tijdens een voetbalwedstrijd. Daar baalde ik van.

Ik baalde niet zozeer dat hij niet luisterde of mij niet begrepen had, maar vooral dat ik dacht dat schreeuwen hielp. Als scheidsrechter is het belangrijk dat ik ervoor zorg dat het spel zoveel mogelijk door kan gaan en de regels goed worden toegepast. Op dat moment paste ik een regel toe die de voetballer niet had gehoord. Door de bal te vragen kon ik verder, maar na een paar keer vragen verloor ik mijn beheersing en schreeuwde ik dat de bal naar mij moest.

Mijn hobby’s gebruik ik telkens weer om aspecten van mijzelf te verbeteren.  Zo wil ik fit zijn en zo dicht mogelijk bij de situatie in het spel kunnen zijn. Daar train ik meerdere keren per week voor. Hierdoor voel ik me veel fitter dan een paar jaar geleden. Daarnaast heeft het fluiten bij senioren me geholpen om meer te gaan staan voor mijn rol op dat moment. Nu werk ik in deze rol aan mijn beheersing, rustig reageren onder alle omstandigheden.

Beheersing

Dat dit in een voetbalwedstrijd met 22 spelers niet altijd eenvoudig is, heb je vast weleens gezien. De mensen op en rond het veld proberen regelmatig je beslissingen te beïnvloeden, ook al kennen ze de spelregels niet goed. Gelukkig hoor ik het meeste van wat er vanaf de kant wordt geroepen niet, omdat ik geconcentreerd ben op het spel.

Op dat moment verloor ik mijn beheersing en schreeuwde naar die speler. Terwijl ik weet dat wanneer ik rustig blijf dat dit een positieve invloed heeft op de omgeving en mijzelf (uit het stoïcisme). Iets meer humor in het spel kan mij in dat soort situaties helpen om de rust terug te brengen en spelers en mijzelf te kalmeren.

Na de wedstrijd zat ik met de trainer en een speler van de thuisploeg te praten. Het ging niet over mijn functioneren maar vooral over hoe het team voetbalt en dat ze zich uit het spel laten halen. Het was goed om even na te praten en ik vertelde dat ik zelfevaluatie gebruik om mijzelf te verbeteren als scheidsrechter. Dat moment in de wedstrijd was een belangrijk leermoment voor mij. Inzien wat daar mis ging met mijn beheersing en wat ik kan doen om dat te verbeteren was bijzonder nuttig.

Luisteren

Het gaat over luisteren naar de ander. Dat ik me er bewust van word dat die ander mijn signalen niet goed heeft gehoord of gezien. Een vraag stellen op dat moment kan helpen. Mij verplaatsen in de speler en bedenken hoe ik duidelijker kan zijn zonder te schreeuwen.

Luisteren is een goede gewoonte om polarisatie te voorkomen. In zijn boek De verdeelde Nederlanden vertelt Sjoerd Beugelsdijk over de elementen die de perfecte storm veroorzaken op dit moment in Nederland. Daarnaast geeft hij negen dingen die we kunnen doen om die verdeling, de polarisatie, tegen te gaan.

Een van de onderdelen die een paar keer terugkomt in de oplossingen is beter luisteren naar de ander. We hebben steeds meer de neiging om een mening te roepen zonder te luisteren naar de ander. Een van de oplossingen die Sjoerd noemt is dat we discussies niet moeten veranderen in zero-sum games. In een spel als voetbal heb je vooral te maken met een zero-sum game, je gaat voor de winst en dat betekent dat de ander moet verliezen.

Terwijl het spel veel meer in zich heeft dan winnen of verliezen, dat geldt alleen voor de 90 minuten van de wedstrijd zelf. Het spel geeft je de ruimte om te leren, samen trainen, vriendschappen, samen zijn na de wedstrijd en lachen in de kantine. Uit iedere wedstrijd de dingen analyseren die beter kunnen zodat je als team en als persoon sterker wordt. Je speelt het spel samen, je moet dus samen beter worden en samenwerken.

Zelfanalyse en rustig blijven in iedere situatie zijn gewoontes waar ik bewust aan werk. Het helpt me om beter te worden als scheidsrechter en het helpt me in mijn werk en privé.

Zo is het beter luisteren naar anderen een rode draad in mijn werk, als podcasthost, om te leren, en natuurlijk ook in mijn werk als businesscoach. Door het werk van Sjoerd Beugelsdijk realiseer ik me dat ik het ook kan inzetten om polarisatie terug te dringen, bijvoorbeeld in hoe ik reageer op Twitter.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.