Bedrijf Bamischijf #boekencast afl 65

bedrijf bamischijf cedric muchall Lennard Toma
Bedrijf Bamischijf omslag
Cedric Muchall Lennard Toma

De ondertitel van het boek van Cedric Muchall en Lennard Toma is, van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren.

Deze ondertitel geeft ook de tweedeling in het boek weer. Het eerste deel vooral over onzinnige dingen in bedrijven en organisaties die Cedric en Lennard hebben gezien en meegemaakt.

Op advies van Tom had ik eerder een gesprek met Lennard voor de podcast. Dit boek is een verlenging van dat gesprek en in dezelfde taal. Recht voor zijn raap. Man en paard wordt genoemd. Geen opsmuk of moeilijke woorden. Het is daardoor een leuk boek geworden dat je snel en makkelijk leest. Plus, je krijgt een paar interessante inzichten voor in je eigen bedrijf.

Deel I Onzinnig bedrijfje spelen

In dit eerste deel delen Cedric en Lennart ervaringen die ze hebben gezien bij andere bedrijven en dingen die ze hebben toegepast in hun eigen bedrijf die niet werken.

Managementtheorieën en blindheid – In de wat grotere bedrijven en organisaties worden nog al eens nieuwe theorieën ingevoerd. Een theorie die een hype is wordt dan volgens de strikte regels van de bedenker, met een consultant ingevoerd, zonder aanpassingen die passen bij jouw organisatie. Ontdek je een interessante structuur of werkwijze, test en experimenteer in je bedrijf, pas het aan zodat het past.

Waarom vergaderen totaal krankzinnig is – Een hoofdstuk dat in meer boeken zo benaderd wordt (zie Green On bijvoorbeeld). Vergaderen is niet onzinnig, alleen wanneer je het op de traditionele manier doet. Een manier waarbij vooral een persoon aan het woord is, die een uur duurt (of langer) en er teveel mensen bij aanwezig zijn. Vergaderingen, zoals bij Viisi die gebruikelijk zijn in holacratie of bij scrums, zijn zeer waardevol. Kort en krachtig.

De professionele ik en LEGO – ben je jezelf in het bedrijf en naar klanten? Het is gezonder en levert minder stress op wanneer de organisatie psychologisch veilig is waardoor je jezelf kunt zijn.

One rule to rule them all – weg met de veelvoud aan regels die het probleem niet oplossen. Regel het zoals het je goeddunkt. De gulden regel bij Viisi, behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Goede tijden? Ontslagtijden – Duidelijk voorbeelden van bedrijven die we eerder bespraken zoals Heineken, KLM, die in tijden van crisis als eerste kijken hoe ze kosten kunnen besparen door het aantal mensen te verminderen; Wil je in de toekomst ook gedreven en goede medewerkers kijk dan in een crisis hoe je iedereen aan boord kunt houden en begin bij jezelf met het snijden in je loon.

De groeipest – groei is geen doel, groei is een middel. Wanneer je impact maakt met je bedrijf is groei goed. Kijk hoe je de markt mee kunt nemen in meer duurzame positieve impact.

De diversiteitsbubbel – KPI’s om de diversiteit te meten. Wat mij betreft mag je specifieke groepen zoals vrouwen, mensen van kleur, mag bevooroordelen. Witte 50+ mannen hebben al lang genoeg voordeel gehad. Daar zit ook niet altijd de beste man op de beste plek.

Leiders, enkelvoud bestaat niet – verschillende type ondernemers / leiders. Dit hoofdstuk is wat mij betreft te kort door de bocht. Zie de voorbeelden van bekende familiebedrijven in Hidden Champions van Hermann Simon.

Waarde(n)loos – als je waarden opschrijft en ophangt dan verliezen ze hun kracht. Praat er vooral met elkaar over. Tom ziet dit anders, en verwijst naar bestuurskamers waar spreuken en afbeeldingen staan die je aan het goede doen herinneren.

Thank god it’s Tuesday – waarom moet iedereen van maandag t/m vrijdag van 9-17 werken? Verschillende mensen, verschillende wensen. Geef mensen vrijheid om te kiezen wanneer ze werken.

De buy-out bullshit – Als ondernemer bouw je geen bedrijf om het te verkopen, maar je bouwt een bedrijf omdat je het anders wilt doen, omdat je impact wilt maken en mensen een plek wilt geven om zicht te ontwikkelen.

Organozwammen – een mooie afbeelding van een van de eerste organogram, waarin de voorzitter onderaan staat en als een boom het bedrijf groeit. Heel natuurlijk.

Geheimhouding verstomt – zorg voor transparantie in de organisatie, en dat cijfers voor iedereen te zien en te begrijpen zijn.

Deel II Zinnig organiseren

In dit deel leggen Cedric en Lennart uit wat je kunt doen om zinnig te organiseren in je bedrijf. Hoe een zinnige organisatie er uit kan zien. Hier hebben ze zes woorden die beginnen met een V verzameld en uitgelegd.

  • Vertrouwen – vertrouw de mensen dat ze het juiste doen.
  • Veiligheid – creëer een psychologisch veilige omgeving voor mensen om te werken.
  • Vitaliteit – een vitale organisatie dat financieel gezond is en aan de juiste dingen werkt.
  • Vrijheid – Geef mensen alle vrijheid om keuzes te maken die passen bij hun eigen stijl en bijdragen aan het bedrijf.
  • Verbinding – De verbinding van de mensen in het bedrijf onderling en ook de verbinding van het bedrijf met de omgeving.
  • Verantwoordelijkheid – dit is de onderliggende waarde volgens Cedric en Lennart. Zonder verantwoordelijkheid zijn de andere waarden niet mogelijk.

In de volgende hoofdstukken wordt uitgelegd hoe je deze zes V’s invoert, wat je niet moet doen en hoe je ze het beste kunt onthouden.

Wat ik zelf heb gemerkt is dat zes V’s teveel is om ze snel te onthouden en aan anderen door te geven. De 3Vi van Nieuw Europees Organiseren is beter te onthouden; verbinding, vertrouwen, vakmanschap en inspiratie.

Drie (randvoorwaardelijke) acties voor jou om de zes V’s toe te passen in te bedrijf zijn, loslaten, loskomen en losblijven.

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

  • Vergaderen is zinvol wanneer je het goed doet.
  • Als je jezelf kunt zijn in het bedrijf en richting klanten is dat stress verlagend en productief.
  • Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen.
  • Als je in moeilijke tijden moet ingrijpen in je bedrijf, begin altijd bij jezelf.
  • Zie groei als middel nooit als doel.
  • Krimp op macro-economisch niveau, op bedrijfsniveau die een purpose hebben juist wel moeten groeien.
  • Voor diversiteit mag je mensen best voordeel geven. Je moet extra tijd stoppen in het werven van andere mensen.
  • op het moment dat je waarden opschrijft en ophangt, dan wordt er niet meer over gesproken. Terwijl er vooral over praten zorgt voor meer beleving.

Bronnen die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Bedrijf Bamischijf, net als het boek is onze bespreking opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaan we uitgebreid in op het onzinnig bedrijfje spelen. Het tweede deel gaan we snel doorheen en lijkt het meer op een standaard management boek.

In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/e8YAgJLnK04

https://youtu.be/e8YAgJLnK04

In deze aflevering hebben we het over het boek Bedrijf Bamischijf. Een leuk boek dat lekker wegleest, vooral het eerste deel. Het tweede deel leest meer als een gemiddeld management boek, met het zes V’s raamwerk, inclusief een ezelsbrug om het te onthouden. We zijn dan ook positiever en enthousiaster over het eerste dan het tweede deel van het boek. Het tweede deel voelt wat ingewikkelder, iets wat ze in het eerste deel afraden. Met korte hoofdstukken van drie tot vijf pagina’s lees je als vanzelf nog een hoofdstuk.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.