Angst voor verandering

Angst voor verandering
Angst voor verandering

De dingen die jij en ik op een dag doen bestaan voor 43% uit gewoontes die we onbewust hebben. We maken een onderscheid tussen ‘slechte’ gewoontes en ‘goede’ gewoontes.

We hebben vaak het gevoel dat slechte gewoontes ons overkomen en dat we voor goede gewoontes bewuste keuzes maken (uit Good Habits, Bad Habits van Wendy Wood). Het zijn echter beide gewoontes en je doet ze zonder er bewust over na te denken. Het onbewuste in je brein regelt dit voor je.

Bij goede gewoontes is dit fijn, bij slechte gewoontes wil ik dit graag veranderen. Juist omdat deze gewoontes onbewust gebeuren is het zo lastig om ze te veranderen. Ik heb het niet in de gaten als ik de slechte gewoonte doe.

Wanneer ik dingen doe die ik gewoon ben is het lastig om dit te veranderen als iemand dat van mij vraagt. 

  • Ik was me er niet bewust van dat ik dit deed. Het is lastig of verrassend om te horen dat een ander dit ervaart, vooral als het ongewenst gedrag is voor de omgeving.
  • Daarnaast wordt er een nieuwe actie van mij gevraagd die ik nog niet gewoon ben.

Deze verandering levert angstgevoelens op. De angst voor het onbekende, de onzekerheid of je fouten gaat maken en wat anderen daarvan vinden. Deze angsten zag ik gisteren bij het team van een klant en ook bij de ondernemer zelf.                                                                                                      

Tijdens de eerste dag van mijn Tonya-product bij deze klant zag ik deze angstgevoelens naar boven komen bij enkele deelnemers. Bij anderen zagen we dat ze de nieuwe rol als vanzelf op zich namen tijdens de focusdag. 

Het team vond de focusdag heel waardevol. De medewerkers vonden het vooral nuttig om samen te kijken naar een andere organisatiestructuur waarbij ze meer inzicht en verantwoordelijkheid zouden krijgen van de ondernemer.

Het team zag de noodzaak van de verandering van het bedrijf en de structuur, maar een paar mensen hadden vooraf voor zichzelf hierin geen rol bedacht. Hoewel de collega’s hen wel in deze rol zagen, zagen ze het zelf nog niet.

De nieuwe rol gaat een verandering van hun werk opleveren en dat brengt onzekerheden met zich mee. De rol bestaat nog niet in het bedrijf. Soms heeft een medewerker nog geen ervaring in een vergelijkbare rol, waardoor ze het gevoel heeft er nog niet klaar voor te zijn. Hoewel ze nog niet begonnen is in de nieuwe rol, voelt ze al wel de verantwoordelijkheid die de rol met zich meebrengt.

Het team heeft na deze eerste dag de ruimte gekregen om zich in te voelen in de nieuwe rol. De medewerkers zoeken ruimte om de onzekerheden te verwerken en na te denken over hoe ze hun nieuwe rol kunnen gaan invullen en wat de gevolgen zijn.

Op dit moment heb ik een paar implementaties van Tonya gedaan met de ondernemer en haar kernteam, en ik ben dus benieuwd wat de reacties zijn. Over ruim een week neem ik weer contact op met de ondernemer om te horen hoe de implementaties zijn verlopen. Ik heb aangegeven dat ik voor vragen beschikbaar voor ze ben.

Voor mij is het samenwerken tijdens de implementatie van Tonya met het team en de ondernemer supergaaf om te doen. Op het moment dat de ondernemer haar plannen voor de toekomst zichtbaar maakt en er open over is, zie ik het team begrip krijgen en meedenken over mogelijkheden.

Ik kijk uit naar de afspraak voor de tweede stap van Tonya. Vooral omdat ik benieuwd ben naar de ontwikkeling van het team. Welke nieuwe gewoontes gaan ze ontwikkelen waarmee groeien ze door zonder harder te werken?

Het is mogelijk om alles wat je doet te veranderen in een gewoonte, iets waar je niet meer over nadenkt, door het veel te herhalen, op dezelfde manier, in dezelfde omgeving en op hetzelfde moment.

Uit het boek Good Habits, Bad Habits

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.