Afzetten tegen of voorbereiden op de verandering

De afgelopen maanden heb je hard gewerkt, want er kwamen steeds meer klanten op je af. Er is veel meer vraag naar jouw product in deze periode. Of juist niet, – er was weinig vraag naar jouw product in het afgelopen jaar, maar je ziet eindelijk weer licht aan de horizon.

De situatie dreigt weer te veranderen. Wanneer je even rust neemt en om je heen kijkt zie je de tekenen dat er een nieuwe verandering op ons afkomt. Deze verandering heeft waarschijnlijk ook effect op jouw situatie. 

  1. Je kunt hard doorwerken tot de verandering een feit is en dan zien wat het effect is voor jou en welke acties je moet ondernemen.
  2. Je kunt je afzetten tegen de verandering en de rest van de wereld de schuld geven van de dreigende verandering.
  3. Je kunt onderzoeken wat deze verandering gaat brengen. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de verandering? Wat zijn de gevolgen voor jouw klanten? Wat zijn de gevolgen voor je bedrijf? Wat zijn de gevolgen in je nabije omgeving? 

In maart 2020 op het moment dat de signalen steeds duidelijker werden heb ik een moment van rust ingebouwd. Op basis van de signalen op dat moment heb ik met mijn gezin gekeken naar wat de verschillende scenario’s zijn voor de nabije toekomst en wat het slechtste scenario is waar we in kunnen komen? Wat moet er dan gebeuren? Hoe lang kunnen we dat volhouden?

Dat crisisberaad met mijn gezin heeft veel rust opgeleverd in de daaropvolgende maanden. Niet dat het eenvoudig was. Bij onrust en gedoe moesten we telkens even terug naar dat slechtste scenario. Zijn we daar al? Wat kan nog wel? Wat zijn de meevallers tot nu toe?

Met de dreigende veranderingen op dit moment is het goed om voor jezelf de scenario’s opnieuw op een rij te zetten. Wat hebben we geleerd van die eerste veranderingen in maart? Wat is er anders? Toen gingen we bijvoorbeeld richting de zomer, nu gaan we de winter in. Wat doet dat met de scenario’s? Wat doet dat met gemoedstoestand? Er is een vaccin opkomst, wat doet dat met de toekomstverwachting?

Wat kun je bijdragen?

Het lijkt er op dat we steeds vaker te maken krijgen met dit soort situaties en pandemieën. Er komen steeds meer dieren door de toename van consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivel. Door de toename van dieren neemt de overdracht van ziektes van dieren op mensen toe. Dit heeft meer mutaties van virussen tot gevolg waar we nog geen medicijnen voor hebben.

Wat zijn dingen die je kunt doen om een bijdrage te leveren aan een verbetering voor de toekomst? Wat kun je met je bedrijf doen? Wat kun je in je eigen omgeving doen? Welke bijdrage kun je leveren in de overdracht van kennis op dit gebied?

Welke beslissingen moet je nemen als ondernemer om je voor te bereiden op die langetermijnscenario’s? Door de huidige situatie is voor veel ondernemers de horizon voor beslissingen teruggebracht naar een paar maanden.

Beslissingen voor de lange termijn

De winter is een periode van rust voor de natuur. Rust voor planten en dieren. Met de focus op groei, kwartaal na kwartaal, lijkt het erop dat we vergeten zijn dat we af en toe rust nodig hebben. Dit is hét moment om rust te nemen en na te denken over de lange termijn.

Wat zijn de mogelijke scenario’s en hoe kun je daar als ondernemer met jouw team en bedrijf op reageren. Welke kansen en uitdagingen brengt dat met zich mee? Waar moet je mee stoppen?

Kijk ook terug op het afgelopen jaar. Wat is er gebeurd? Wat ging er goed? Waar ben je dankbaar voor? Vier de successen, hoe klein ook. Welke activiteiten zorgden voor nieuwe klanten en nieuwe opdrachten? Hoe kun je dat het komende jaar gebruiken? Welke ontwikkelingen zie je in de markt en wat kun je daarmee?

Gebruik de periode van de winter om de blik te richten op de lange termijn en de verschillende scenario’s uit te werken. Werk een plan uit met drie tot vijf doelen voor het komende jaar, privé en zakelijk. Wat is het effect van de verschillende scenario’s op jouw doelen en de planning? Beantwoord deze vraag zodat je weet hoe je verder kunt werken aan je doelen, of dat je je er juist bewust van wordt dat je je doelen moet verschuiven wanneer er een ander scenario optreedt.

Arie de Geus heeft met zijn onderzoeken laten zien dat het werken met scenario’s helpt om er beter op in te spelen wanneer ze optreedt. Doordat je hebt nagedacht over de verschillende scenario’s zie je ze beter aankomen als team en reageer je sneller. Dit zorgt voor een duurzamer bedrijf.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

2 reacties

  1. Het klopt dat er meer vee wordt gehouden. De vraag is of dit leidt tot meer ziekte-uitbraken. Waarschijnlijk niet. Tegenwoordig houdt de bio-industrie de dieren in hermetisch afgesloten stallen, waarin je alleen binnenkomt na een grondige douchebeurt en met frisgewassen bedrijfskleding. Dat was vroeger wel anders. Toen woonden en sliepen de mensen tussen de kippen, varkens en koeien. Er was veel meer interactie tussen mens en dier, die nodig is om zoönosen (van dier naar mens overdraagbare ziekten) te laten ontstaan.

    Wel wordt er tegenwoordig veel meer gereisd. Dus als er ergens een vervelende ziekte opduikt, is ze zo aan de andere kant van de wereld. Maar ja, vroeger trok de pest ook van stad naar stad.

    Ergo, ik zie het niet gebeuren dat we veel vaker te maken krijgen met pandemieën.

Reacties zijn gesloten.