Aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland

Door een column van Karen Romme werd ik wakker geschud over het aantal zelfstandigen of ZZP-ers. Veel mensen die ik ken werken voor deze doelgroep en het grootste deel van mijn klanten maakt deel uit van deze doelgroep. Welk aantal zzp-ders hanteer jij voor je plannen?

In Hoeveel zzp’ers zijn er? zegt Karen

470.000
“De door onze overheid betaalde serieuze onderzoeksbedrijven komen echter veel lager uit. Het CBS berekende dat er begin 2009 ruim 470.000 bedrijven waren waarin maar één persoon werkte. En de instantie die veel kwalitatieve onderzoeken uitvoert naar (klein) ondernemerschap in Nederland, het EIM, ziet er nog minder. Dat schatte dat er begin 2010 ruim 400.000 zzp’ers waren, ondanks het feit dat het aantal zzp’ers al jaren schijnt te groeien.”

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers), freelancers, eenpitters en zelfstandig ondernemers; voor zelfstandigen zijn diverse benamingen in omloop.

Een freelancer laat zich graag inhuren en een zelfstandige ondernemer maakt zijn eigen producten en diensten. De laatste is hiermee minder afhankelijk van de grillen van de opdrachtgever. Deze ondernemers hebben geen VAR nodig, zelf heb ik alleen in de begin periode een VAR gebruikt, sinds 2008 gebruik ik deze niet meer.

In het voorwoord van mijn boek Laat de klant naar jou komen wordt het getal van 1.000.000 zelfstandigen genoemd in schattingen van 2007 wordt zelfs over een verwachting van 2.000.000 zzp-ers gesproken. Een enorm verschil met 400.000.

Verschillende inzichten:

Hoeveel zzp’ers er zijn, hangt af van de definitie die je gebruikt. Volgens de breedste omschrijving is een zzp’er iemand die als zelfstandige werkt en niemand in dienst heeft. Op basis van deze begripsbepaling is ook een boer, een slager zonder personeel of een kleine kroegbaas een zzp’er. Deze definitie wordt gehanteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS waren er in 2009 6,5 miljoen werknemers met een vaste aanstelling, zo’n 537.000 werknemers met een flexibel contract, 300.000 zelfstandigen met personeel en 632.000 zelfstandigen zonder personeel. Omdat hier dus ook de boeren, winkeliers zonder personeel en kleine horecaondernemers bij in zitten, zijn er volgens arbeidseconoom Ronald Dekker maximaal 632.000 zelfstandigen zonder personeel (zie powerpoint – One million zzp’ers mus be wrong). Trek je die ervan af dan kom je waarschijnlijk uit op zo’n 400.000.

Volgens een andere definitie, onder meer gebruikt door onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf EIM, is iemand pas een zzp’er als hij geen eigen bedrijfsruimte heeft en geen goederen verkoopt, maar enkel zijn eigen diensten aanbiedt. Ook het EIM komt – zijn nauwere definitie hanterend – uit op zo’n 400.000 zzp’ers.

Nu verkoop ik boeken en e-boeken ben ik dan wel of geen ZZP-er meer volgens de definitie van EIM?

Is de ZZP-er jouw doelgroep hanteer dan 400.000 ZZP-ers voor je berekeningen. Dan kan het alleen maar meevallen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Regiozzp

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

5 reacties

 1. Hallo Erno,

  Even ter aanvulling:
  De algemeen directeur van de KvK, Frans van Steenis, heeft op 13 augustus middels een ingezonden brief in de krant gereageerd op mijn column van 10 augustus in het FD. Hij vertelt daarin dat er volgens de KvK ongeveer 450.000 zzp’ers in Nederland zijn.
  Ik heb de column geschreven omdat ook ik op allerlei plaatsen hoge aantallen en zelfs de verwachting van 1 miljoen in 2010 voorbij heb zien komen, maar daar niet in geloof.
  Waar de scheidslijn ligt tussen zzp’er en ondernemer blijft wat mij betreft een moeilijke (bijv. kapster zonder personeel die aan huis komt zzp’er, en kapster die garage heeft verbouwd of ruimte huurt ondernemer?).

  Voor mensen die zich richten op zzp’ers is het wel raadzaam rekening te houden met het feit dat een groot deel van deze groep een zeer laag inkomen heeft en derhalve geen budget om andere ondernemers in te huren. Als het gaat om doelgroepbepaling lijkt mij rekenen met een potentiële doelgroep van 300.000 daarom realistischer. Gelukkig hebben de meeste kleine ondernemers maar weinig klanten nodig en is ook die vijver groot genoeg om in te vissen. ;o)

  Groeten Karen

  PS: Of je zzp’er of ondernemer bent volgens andermans definitie vind ik overigens niet zo interessant. Voel jij je zzp’er of ondernemer?

 2. Dank je wel voor je aanvulling Karen.
  Dat lijkt vaak wel een verschil tussen een ZZP-er en ondernemer: het inkomen.

  Eens een ZZP-er (freelancers) heeft regelmatig een laag inkomen en daardoor minder te besteden. Terwijl de zelfstandige professionals wel investeren in hun bedrijf.

 3. Hallo Erno,

  Graag wil ik uw bezoekers op de hoogte brengen dat er een nieuwe website online is: http://www.zzpgevraagd.nl .
  Het betreft een website waarbij ZZP een gratis profiel aan kunnen maken, tevens kunnen opdrachtgevers opdrachten plaatsen.

  Mvg, zzpgevraagd.nl

Reacties zijn gesloten.