Aan welk meesterschap werk jij iedere dag?

Meesterschap zie je wanneer het lijkt alsof de uitvoering geen moeite kost. Meesterschap zorgt ervoor dat je denkt: dat kan ik ook. Achter die eenvoud schuilt jarenlang dagelijks bewust oefenen met focus, ook op de dagen dat het tegenzit. Ontdek hoe je meester wordt.

Leven vanuit meesterschap is in de kern eenvoudig:

  • dagelijks bewust oefenen;
  • focus.

Bewust oefenen

Met bewust oefenen bedoel ik dat je kijkt naar je eigen uitvoering en de punten herkent waarop je nog kunt verbeteren. Bewust oefenen gaat beter wanneer iemand meekijkt en je bijstuurt op de punten waarop je kunt verbeteren. Wanneer je meer wilt leren over bewust oefenen dan is het boek van Daniel Coyle, The Talent Code, een goede start.

Bewust oefenen betekent dat je de motivatie hebt om iedere dag 1% beter te worden op een heel specifiek onderwerp. 

Groeien tot je volle potentieel.

Pieter van Osch

De rest van je leven groeit je potentieel en is er altijd ruimte om je te verbeteren. Er zijn voorbeelden te over van grootse sporters, onderzoekers en vakmensen die iedere dag weer de noodzakelijke dingen doen om beter te worden. Bij het dagelijks oefenen helpt het om jezelf niet te vergelijken met anderen, maar je te concentreren op je eigen potentieel.

Focus

Focus helpt op weg naar meesterschap. Het is lastig om meester te worden op meerdere onderwerpen tegelijk. Focus op één onderwerp, één discipline, dat zorgt ervoor dat het duidelijk is waar je iedere dag aan moet werken. De balans slaat uit naar jouw onderwerp, dat betekent dat andere projecten en onderwerpen minder – of, beter nog – geen aandacht krijgen. Het is lastig om meester te worden op meerdere onderwerpen tegelijk.

Meesterschap heeft een directe relatie met kiezen. Kies het onderwerp waarin je meester wilt worden. Maak je niet druk over je passie. Met meesterschap komt de passie vanzelf. Doordat je beter wordt gaat het je makkelijker af. Herken je sneller waar je kunt verbeteren en daardoor weet je iedere dag wat je te doen hebt. Geen onduidelijkheid. Iedere dag duidelijke beslissingen. Hoe meer je leert en traint op jouw onderwerp, des te meer ontdek je hoeveel je niet weet. De interesse voor het onderwerp groeit, daarmee groeit je motivatie om beter te worden. Deze koppeling tussen focus, doel en ontwikkeling geeft je passie.

Het doel is meesterschap. Maak alles ondergeschikt aan dat doel. Deze focus helpt je om snel langetermijnbeslissingen te nemen. Je stelt telkens weer de vraag: draagt dit bij aan mijn meesterschap of brengt het me er verder van weg? Wanneer het van je doel af leidt dan is de beslissing eenvoudig: niet doen.

Een persoonlijk voorbeeld

Sinds een paar jaar heb ik duidelijk waar ik meesterschap in wil ontwikkelen: businesscoaching. Dit is een helder doel waar ik alles ondergeschikt aan kan maken. Iedere dag 1% beter, op deze drie onderdelen, die de pijlers vormen onder de businesscoaching voor mij:

  • luisteren
  • vragen stellen
  • schrijven

Luisteren

Goed luisteren naar de ander, dat is wat ik te doen heb bij mijn coaching. Onbevooroordeeld en aandachtig luisteren zonder na te denken over wat ik wil gaan zeggen. De gesprekken in mijn podcast zijn mijn oefenterrein. Hier heb ik ruimte om te experimenteren en te ontdekken, waardoor de gasten interessante verhalen en ervaringen delen. Ze zijn ook een leerschool waarin ik kan leren van de ervaringen van anderen, waarna ik de geleerde lessen mee kan nemen en kan delen met klanten bij wie het past.

Vragen stellen

Het startpunt om de verhalen uit de ondernemer te krijgen: vragen stellen. Welke vraag kan ik nu stellen om meer te leren, om beter te begrijpen wat ze bedoelt? Welke vraag helpt nu het leerproces? Wanneer ik wil dat mensen vooruitgaan en groeien dan zijn vragen het beste middel. Ze werken veel beter dan het delen van mijn eigen ervaringen. De podcast is ook hier weer mijn oefenterrein. Op dit moment zit ik in de opleiding Impact habit coach van Pieter van Osch, hier leerde ik weer meer over vragen stellen. Ik oefen het ook in alledaagse situaties en in mijn gezin. Vooral met bekenden is het lastig en moet ik me er echt toe zetten om niet snel te reageren, maar om een vraag te stellen.

Schrijven

Wat heeft schrijven te maken met coaching? Alles. Het schrijven zorgt voor de verwerking van het proces. Schrijven helpt bij het ordenen van mijn gedachten. Door te schrijven ga ik terug naar wat ik geleerd heb. Ik schrijf mijn ervaringen op, waardoor ze langer bij me blijven. Door de gedachten uit te schrijven beklijven het beter en kan ik me ze in de toekomst eenvoudiger herinneren. Herinneringen zijn de weg terug naar de goede tijden. Herinneringen ophalen maakt gelukkig.

Dagelijks schrijf ik op verschillende manieren:

  • journaling voor mijzelf;
  • Dagelijks 10 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben;
  • Tien ideeën dagelijks opschrijven, naar het voorbeeld van James Altucher;
  • Iedere werkdag een artikel schrijven en publiceren en dit weer delen in de boekjes ieder kwartaal en in de maandelijkse nieuwsbrief. Wanneer je die wilt ontvangen kun je je nu aanmelden, zodat je meer leert over meesterschap en je doelen eerder realiseren.

Deze focus op meester worden in businesscoaching betekent ook dat ik heel veel dingen niet doe. De balans slaat uit naar iedere dag 1% beter worden als businesscoach. Iedere dag heb ik aandacht voor vragen stellen, luisteren en schrijven.

Aan welk meesterschap werk jij iedere dag?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.