9 tips om veel links naar jouw site te krijgen

De belangrijkste zoekmachine is Google. In Nederland nog meer aangezien meer dan 95% van de zoekopdrachten in Google worden geplaatst. Als ik dus over zoekmachines schrijf dan kun je bijna Google lezen.
Alchemy. © 2009 Erin Rideout
Doel van de meeste zoekmachines, de zoeker zo snel mogelijk naar het juiste resultaat leiden. Als zoeker wil je niet door pagina’s van zoekresultaten waden om bij de juiste site uit te komen. De meeste zoekers komen dan ook niet verder dan de eerste 3 resultaten.

Uit onderzoek blijkt dat 89% van de meeste zoekers op het eerste resultaat in de zoekresultaten klikt. Hierbij heb ik het over de natuurlijke zoekresultaten. De commerciele resultaten zoals Google AdWords worden niet bedoeld. Nog 33% klikt op het 2e resultaat, 17% op de 4e resultaat en nog maar 6% op de 7e link in het overzicht.

Het is dus van belang om hoog te eindigen in de zoekresultaten.

Google zegt zelf: zorg ervoor dat je site goed functioneert en waardevolle informatie levert aan je bezoekers. De zoekmachine zal dan altijd volgen.

Bij het vullen van je site met informatie denk je dus continue aan je bezoeker, je doelgroep of beter nog je meest favoriete klant (A-klant).

1. Zinvolle informatie voor je meest favoriete klant

Door waardevolle informatie voor je meest favoriete klant op je site te plaatsen trek je als vanzelf de juiste doelgroep aan. Een deel van deze doelgroep heeft zelf ook een actieve site en neemt een link op naar een van jouw artikelen. Puur omdat jouw artikel ook waardevol is voor zijn/haar lezers.

Dit is de tactiek waar ik zelf het hardste aan werk.

2. Interviews met bloggers

Een tactiek die ik zelf ook al wel eens bewust heb gebruikt.
Als je een interview afneemt en online plaatst van iemand die zelf een actieve site heeft neemt deze persoon meestal ook een link op haar eigen site op. Dat is dan meestal een link direct naar het artikel met het interview.

Een interview kun je afnemen via email, telefoon, video, microfoon. Natuurlijk kun jij ook geïnterviewd worden bijvoorbeeld voor een podcast. Bij de show is meestal een overzicht met links van de mensen die meewerkten aan de show.

Een mooi voorbeeld die mij destijds veel links heeft opgeleverd: de serie ‘Wat zou jij anders doen als je vandaag opnieuw zou beginnen aan je onderneming?‘ op enthousiasmeren.nl

mmm, misschien maar weer eens oppakken.

3. Artikelen schrijven voor andere blogs

Gastartikelen schrijven op andere blogs geeft ook altijd een mooie link naar jouw site. Let er op dat je hierbij de inhoud van het artikel helemaal op maat maakt voor de lezers van het blog waar je voor schrijft.

Zeker als je een artikel op een groot weblog mag plaatsen heeft dat 2 voordelen. Je krijgt veel extra en nieuwe bezoekers van de website. Je link van deze site naar jouw site heeft meer waarde dan van een kleiner blog.

Voordeel van een gastartikel schrijven is dat je meestal zelf meer controle hebt over hoe jouw link er uit ziet. Zie ook onderaan dit artikel het onderdeel de juiste linkstructuur.

4. Profiel in de sociale netwerken

Op elk profiel in de sociale netwerken zorg je voor een link naar jouw site. Niet elke link draagt bij aan betere score in de zoekmachines aangezien sommige sites niet rechtstreeks linken naar jouw site, zoals bijvoorbeeld bij LinkedIn.

Wel op al deze sites de link opnemen mogelijk draagt deze bij aan links naar jouw site. Ze zorgen in ieder geval voor extra verkeer van geïnteresseerde bezoekers.

Sites van lokale (off-line) netwerken hebben vaak ook een pagina waar de leden staan met een link naar de website. Ben je lid van zo’n netwerk vraag dan of je website kan worden opgenomen in de site.

5. Jouw eigen sites

Al jouw eigen sites of van je familie verwijzen natuurlijk naar elkaar.
Een korte link in de footer of sidebar naar je andere site(s).

6. Artikel marketing

Dit heb ik zelf nog nooit gebruikt. In het vooronderzoek voor dit artikel ontdekte ik dat artikel marketing in Nederland in opkomst is.

Je plaatste een artikel op deze sites en andere website eigenaren kun dit artikel gebruiken op hun site, inclusief de link naar jouw site.

Een Nederlandstalige video met uitleg over artikel marketing http://youtu.be/PG50KVlpJ0k

Hier een aantal site waar je jouw artikelen kunt uploaden:

7. Testimonials

Veel leveranciers plaatsen geen links bij de testimonials op hun verkooppagina’s. Het leid af van de inhoud en kan bezoekers wegsturen van de verkooppagina.

Door zelf een artikel te schrijven over beoordeling of onderzoek van een product kan het zijn dat de leverancier een link naar jouw artikel opneemt.

Kijk vooral naar leveranciers die een blog hebben. De kans dat ze dan linken naar jouw artikel neemt toe. Je kunt natuurlijk ook een gastartikel aanbieden voor op hun blog.

In mijn testimonial pagina plaats ik altijd een link naar de site van de persoon. Ze hebben de moeite genomen om een testimonial aan te leveren, het minste wat ik kan doen is een linke opnemen.

8. DMOZ directory

Het is niet eenvoudig om jouw site op de zeer uitgebreide en gewaardeerde DMOZ directory te krijgen. Maar niet geschoten is zeker mis. Doe je best:

http://www.dmoz.org/help/submit.html

9. Social Bookmarking

Maak het voor je lezers zo eenvoudig mogelijk om jouw content te delen met anderen. Het is weer een link naar jouw artikel als een lezer het plaatst op delicious, Twitter of LinkedIn. Voeg buttons aan je pagina’s toe om het delen eenvoudig te maken. De button die je nu het meeste ziet is, ReTweet.

Als je WordPress gebruikt dan is Sociable een erg handige en volledige plugin. Deze plugin plaatst logo’s en links naar de meest bekende social bookmarking websites. Met 1 klik op de knop wordt jouw artikel door de lezer toegevoegd aan Delicious, LinkedIn of Twitter bijvoorbeeld.

Bonus

Organiseer een blog kermis. Zie dit artikel van Ruben over wat een blog kermis is.

Zie bijvoorbeeld de Nederlandse online marketing blog kermis.
Ze hebben mij altijd enorm veel links opgeleverd.

De juiste link structuur

Hoe ziet een goede verwijzing naar jouw site er dan uit?
In de verwijzing zijn jouw steekwoorden verwerkt en is voor de bezoeker duidelijk waar hij/zij naar toe gaat.

<a href=”https://decideforimpact.com” title=”ErnoHannink klanten krijgen via internet”>Erno Hannink helpt zelfstandingen om klanten te krijgen via internet</a>

Bronnen
Inspiratie voor dit artikel kwam van het artikel 7 Simple One Way Link Building Strategies van Lynn Terry.
Ander interessant artikel over dit onderwerp 101 Ways to Build Link Popularity van Aaron Wall.
Creative Commons License photo credit: sunkengardenbeads

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

22 reacties

 1. Wat ook werkt en sterk in opkomst is zijn Whitepapers.

  Schrijf een inhoudelijk goed stuk over een probleem dat bij je doelgroep speelt en geef hier als ‘deskundige’ de oplossing voor. De 5 meest gemaakte fouten blabla….en hoe je ze voorkomt, dat werk.

  Bied de whitepaper gratis aan bij gerelateerde sites, op voorwaarde dat ze een backlink plaatsen. En in de whitepaper profileer jezelf natuurlijk als autoriteit met uiteraard je contactgegevens.

 2. Pingback: uberVU - social comments
 3. Beste Erno,

  Ik ben met veel plezier je boek ‘Laat je klant naar jou toe komen’ aan het lezen.
  Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de informatie! Er staan heel veel bruikbare tips in.
  Een van de beste boeken die ik over dit onderwerp heb gelezen…
  Goed gedaan!

  Vriendelijke groeten,
  Frank

  1. Ik hoop het voor je Herman want de site is op dit moment nog niet overtuigend. Een kort bezoek leert me: spelfouten, links die niet werken, een site die niet af is.
   Puur een site/pagina om geld te verdienen met een affiliate link.

 4. Hallo Erno,
  Ik probeerde je via de chat te wijzen op dode links in dit artikel, maar jij verbrak de chat opeens?

   1. James, ik zag door jouw reactie dat de video niet meer werkte. Ik heb een andere video over artikel marketing toegevoegd (van LeerWiki.nl)

 5. Ik zie hier enkele reacties waarbij mensen meteen het begrip “linkbuilding” uitproberen. Door met een positieve reactie (en terecht) op dit artikel te reageren en direct een link naar hun eigen website erbij zetten.

  Dit kan je enkele keren doen, maar bij veelvoudig gebruik zal Google dit als spam zien. Het gevolg is meer negatief dan positief, namelijk slechtere zoekresultaten in de zoekresultaten.

Reacties zijn gesloten.