7 dingen die mij beter maken

7 dingen die mij beter maken
7 dingen die mij beter maken

Er zijn een aantal dingen die ik doe om te blijven leren en beter te worden. Ik geef een overzicht van de zeven belangrijkste zaken die ervoor zorgen dat ik meer leer en beter word.

Altijd leren

De belangrijkste manieren van leren die ik op dit moment gebruik zijn het lezen van boeken en het luisteren naar podcasts. Door te luisteren naar een podcastaflevering van bijvoorbeeld James Altucher of Tim Ferris maak ik kennis met een nieuwe auteur en een nieuw boek. Word ik geraakt door de auteur en het verhaal, dan wordt het boek toegevoegd aan de boeken op mijn Kindle.

Daarnaast krijg ik regelmatig boeken van mensen met wie ik een gesprek heb voor mijn podcast. Ter voorbereiding lees ik het boek meestal voor de podcastaflevering. Hierdoor ligt de grond in mijn kantoor vol met boeken.

Er gaat bijna geen dag voorbij waarop ik niet lees. Zoals James Altucher het altijd zegt: de auteur heeft een leven lang leren samengebracht in een boek. Dat boek lezen is de ideale manier om de ervaring van de auteur te gebruiken voor jezelf.

Vaak lees ik meerdere boeken door elkaar, soms lees ik één boek in twee dagen achter elkaar uit. De inhoud geeft mij dan vaak kennis die ik direct kan toepassen op één of meerdere klanten. Zo las ik Get a Grip en Obviously Awesome beide uit in enkele dagen.

Schrijven

Door te schrijven over mijn ervaringen bij klanten en de onderwerpen waarover ik gelezen heb, leer ik opnieuw. Op het moment dat ik een artikel schrijf breng ik mijn gedachten over een bepaald onderwerp samen en vul ik ze aan met persoonlijke ervaringen en meningen.

Het schrijven dwingt mij ertoe de kern van een gesprek of van een boek te verwerken in één of meerder artikelen van ongeveer 1000 woorden. Doordat ik dit dagelijks doe heb ik een fijn ritme dat me stimuleert om meer te leren. Telkens zoek ik de leermomenten vooral in relatie tot het onderwerp betere beslissingen nemen als ondernemer.

Trainen

Door dagelijks te lezen en schrijven train ik mezelf om beter te gaan schrijven. De reacties die op LinkedIn bij een artikel worden geplaatst laten me zien of iemand geraakt wordt door het onderwerp en door de manier waarop het artikel geschreven is.

Om sneller te kunnen rennen en fitter te worden train ik regelmatig. Dinsdag- en donderdagavond train ik met een groep hardlopers of scheidsrechters. Doordat ik met een groep train heb ik een extra motivatie om te gaan, ook als het koud en regenachtig is. 

Bijna iedere zondag moet ik een voetbalwedstrijd fluiten voor de KNVB. Wanneer ik geen wedstrijd heb als scheidsrechter loop ik meestal een lange duurloop of een hardloopwedstrijd.

Voor mijn gesprekken voor de podcasts en video’s maken geldt hetzelfde. Dit doe ik ook regelmatig om te leren en beter te worden. Ieder gesprek, iedere opname is een moment om te leren hoe het beter kan.

Gesprekken

Gesprekken met ondernemers geven mij kansen om te leren, vooral als ik tijdens die gesprekken veel vragen stel. Ik leer veel over hoe ze hun bedrijf hebben opgebouwd en over welke keuzes ze hebben gemaakt. 

Door gesprekken te voeren met de klanten in mijn coaching en ze vragen te stellen leer ik van de klanten en kan ik ontdekken waar zij kunnen leren. Wat kan ik ze meegeven om meer resultaat uit hun bedrijf te halen?

Door de ruim 200 podcastopnames heb ik de afgelopen jaren geleerd om steeds betere vragen te stellen. Dit zijn vragen die mij weer helpen om meer te leren en vragen die de ander laten nadenken over wat zij hieruit kan leren.

Coaching

Schrijven en podcasts opnemen en publiceren zijn voor mij de belangrijkste middelen om kennis te delen.

Video is een middel waarmee je een bijzondere band met de kijker kunt opbouwen. Ik ben overtuigd van het belang van video. In de afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd met video. Korte video’s, lange video’s, video’s met analyses van websites en suggesties om te verbeteren, videoseries, dagelijkse vlogs, wekelijkse vlogs.

Telkens ben ik weer gestopt, omdat ik niet tevreden was over de reacties op de video’s, terwijl ik zelf ervaar hoe ik meega in de video’s van een aantal mensen op Youtube die ik graag volg, zoals Casey Neistat, Dan Mace, Life Uncontained en Henkjan Winkeldermaat. Telkens weer ben ik benieuwd naar het volgende verhaal.

Een maand geleden heb ik besloten dat ik coaching wil om betere video’s te maken en meer reacties en interactie te krijgen. Ik heb gesprekken gevoerd met Elisabeth (podcast en ontmoeting), en omdat we elkaar al langer kennen heb ik haar gevraagd of ze mij wil helpen.

De komende maanden hebben we eens per twee weken een afspraak om samen naar mijn video’s te kijken. Dan krijg ik feedback van haar over hoe ik de video’s kan verbeteren. Deze feedback ga ik dan weer toepassen in mijn volgende video’s.

Bij het trainen als scheidsrechter en bij het hardlopen heb ik de afgelopen jaren veel geleerd van de trainers. Met name mijn trainer bij de atletiekvereniging Argo heeft mij geholpen mijn houding en manier van lopen te verbeteren. De gedrevenheid van beide trainers heeft mij ook geholpen om meer kilometers te maken, waardoor ik fitter ben geworden.

Een goede coach maakt mij beter. Zij zegt me waar verbeterpunten liggen en stimuleert mij om beter te worden. Ze geeft kleine aanwijzingen zodat ik mezelf continu kan verbeteren.

Meten

Gisterenavond deed ik een zogenaamde Zolattest (Wikipedia). Dit is een test waarin je bepaalt in welke hartslagzones je goed getraind bent en welke meer aandacht nodig hebben.

Grappig genoeg word je sneller door ook de lage hartslagzones te trainen. Dit is enorm lastig, want hardlopen doe je het liefst een beetje snel. Maar het trainen van de lagere zones heeft een gunstig effect op je snelheid in de hogere hartslagzones.

Wil ik dus sneller worden, dan moet ik alle zones goed trainen. Voor de meeste lopers betekent dit dat ze regelmatig moeten trainen in de lagere zones. Dit betekent een (heel) laag tempo om je hartslag laag te houden. Tijdens het lopen kijk ik dan ook regelmatig op mijn horloge om te checken of mijn hartslag nog onder een bepaalde waarde zit.

Tijdens de Zolattest loop je telkens zes minuten in een zone, waarna je twee minuten rust. Op basis van je maximale hartslag bepaal je de hartslag waarmee je gaat lopen. Je begint de eerste zes minuten met de laagste hartslag. De laatste zes minuten ga je kapot, omdat je dan veel langer dan je gewend bent op een hoge hartslag loopt.

De resultaten van deze meting laten goed zien welke zones meer aandacht van mij nodig hebben en op welke zones ik goed getraind ben. Zoals te verwachten ben ik goed getraind in zone drie en zone vijf. Veel duurloop train ik in zone drie en voor als scheidsrechter train ik veel op versnellingen.

Sinds een paar weken train ik maandag, na de wedstrijddag als scheidsrechter, in een zone een of twee. Dus langzaam lopen met een lage hartslag. Het is fijn om uit te lopen na een wedstrijd en ik train gelijk de lage hartslagzones.

Zo ga ik binnenkort met een aantal scheidsrechters ook extra trainen op de sprint. Dit wordt ook gemeten om de ontwikkeling in de loop van het seizoen te kunnen volgen. Zo kan ik ontdekken met de trainer hoe ik dit kan verbeteren.

In het ondernemersorganisatiesysteem waarmee ik nu gestart ben met een aantal ondernemers speelt meteen ook een belangrijke rol. Er is een scorekaart waarin kerngetallen staan die voor iedereen in het kernteam snel zichtbaar maken hoe het loopt. Zo kun je snel inspelen op veranderingen.

Als ondernemer ga ik hier onderzoeken hoe ik dit kan invoeren in mijn bedrijf, om te ontdekken op welke vlakken ik als ondernemer mezelf kan verbeteren. 

Bezinnen

Naast alle dingen die ik hierboven noem heb ik ook momenten van rust nodig. Rust om het geleerde te laten bezinken. Rust om in mijn brein nieuwe connecties te maken tussen de geleerde dingen.

Dit gebeurt voor een deel in mijn slaap, maar ook tijdens de meditaties en rustmomenten die ik inbouw in een week. Wandelingen in de natuur zijn ook fijne rustmomenten om achter de computer weg te komen en nieuwe energie op te doen.

In de te plannen denkweek ga ik veel lezen en leren, en daarnaast vooral veel rustmomenten inbouwen om alle geleerde dingen onbewust aan elkaar koppelen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.