10 aanvullende tips voor een succesvol profiel op LinkedIn

linkedin logoEen zeer succesvol artikel op deze site gaat over LinkedIn. Het artikel is door meerdere grote sites ondertussen gebruikt als basis voor een artikel over LinkedIn. Heel veel mensen hebben het artikel gebruikt om hun profiel bij te werken. Het artikel? 27 tips voor een perfecte profielpagina in LinkedIn om klanten te krijgen

Dit artikel is ondertussen meer dan een jaar geleden gepubliceerd. Ondertussen heeft LinkedIn heel wat punten verbeterd en aangevuld. In dit artikel, een soort update, wil ik de belangrijkste aanvullende tips laten zien. Hiervoor gebruik ik een tijdelijk profiel in LinkedIn.

De 10 aanvullende tips:

 1. Titel van je website en blog
 2. Taal van je profiel
 3. Contact informatie
 4. Jouw blog artikelen in je profiel
 5. Evenementen
 6. Jouw Presentaties zichtbaar
 7. Boek bespreking
 8. Groepen
 9. Answers
 10. Bedrijfsprofiel


Eerst de meest belangrijke tips van dat artikel:

 • Functieomschrijving – niet owner, eigenaar of directeur; dit zegt niet wat je voor een ander kunt betekenen. Vermeld je elevator pitch, je 10-seconden boodschap, je marketingboodschap; vertel wat de ander er aan heeft.
 • Foto – voeg je foto toe met voornamelijk je gezicht in beeld. Dit maakt je online profiel persoonlijker.
 • Profiellink – Verwerk je naam in de link naar je profiel op LinkedIn.
 • Functies en opleiding – maak een zo compleet mogelijk overzicht van je werkzaamheden en opleidingen. Naast je functie vermeld je vooral wat je hebt bereikt.
 • Samenvatting – vertel in de samenvatting wat je voor iemand kunt betekenen
 • Specialiteiten – in steekwoorden jouw talenten
 • Persoonlijke uitnodigingen – nodig je iemand uit voor een rechtstreekse verbinding, stuur dan een persoonlijke uitnodiging en leg uit waarom je wilt verbinden en waar je elkaar van kent.

Nu verder met de 10 aanvullende tips voor een succesvol profiel:

1. Titel van je website en blog

In je profiel op LinkedIn kun je de URL naar je website en/of weblog opnemen. Het is goed om dit te doen. Zo kunnen bezoekers van je profiel direct doorklikken naar je bedrijfssite. Als je de standaard opties kiest; ‘blog’ of ‘Website’ dan krijg je deze termen ook in je profiel te zien.

Het is beter voor de bezoeker (en de zoekmachine) om te werken met sleutelwoorden (keywords). Kies in plaats van ‘website’, ‘Other’ en vul een pakkende titel in die verwijst naar je website. Kies ipv blog ook Other en kies een slimme titel met keywords voor je blog.

Je past dit aan in Edit Profile en dan kijk je naar het kopje website in je profiel; staan ze er al en dan pas je ze aan (Edit) of je voegt ze nu toe (Add websites). Je hebt 30 karakters – gebruik ze slim.
linkedin-update-links2
Dit betekent dat de bezoekers bijvoorbeeld het volgende zien in je profiel
linkedin-update-links

2. Taal van je profiel

Vaak krijg ik vragen over in welke taal het profiel het beste kan worden opgesteld. Dat ligt vooral aan het doel wat je hebt met LinkedIn. Denk ook aan het lange termijn doel.

Laten we er eens van uit gaan dat jouw klanten allemaal in Nederland zitten en 90% spreekt Nederlands. Waarom zou je dan een Engels profiel opzetten? Zet je basis profiel op het in het Nederlands en maak een extra profiel in het Duits, Spaans of Frans… aan. Een extra profiel in het Engels kan niet, dan wordt je basis Engels en maak je een extra Nederlands profiel aan.

Op dit moment is LinkedIn beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans. Dit betekent dat als de lezer als voorkeur heeft gekozen voor Spaans dan zal jouw Spaanse profiel worden getoond (als je deze hebt natuurlijk). Een Nederlandse versie van LinkedIn bestaat (nog) niet, dat betekent dus dat de lezers het standaard profiel krijgen te zien.
linkedin-update-taal1

Stel je wilt een Nederlands en Engels profiel. Je basis profiel is dan Engels en je maakt dan een extra profiel aan in het Nederlands. Er wordt een kopie gemaakt van je profiel en deze kun je dan vertalen.
linkedin-update-taal31

Vertaal daarna je gehele profiel naar de gewenste taal.
Zo is er nu een Nederlands profiel
linkedin-update-taal4-nl

en het Engelse basis profiel.
linkedin-update-taal4-uk

Via de ingestelde LinkedIn Public Profile URL wordt je basis profiel bereikt. Wil je dat Nederlanders en niet-Nederlanders je profiel goed kunnen lezen; kies dan een Engels en Nederlands profiel. In de summary kun je nog vermelden dat er ook een Nederlandse versie beschikbaar is. In Google zal (volgens mij) alleen het basis profiel worden gevonden.

3. Contact informatie

In mijn eigen profiel staat mijn email adres genoteerd in mijn naam. Daardoor is het voor iedereen eenvoudig om contact met mij op te nemen en om mij toe te voegen. Dat is nu niet meer nodig. Er is nu een extra deel waar je meer contactgegevens kunt invullen. Het staat onderaan je profielpagina.
linkedin-update-contact-information

Je kunt een telefoonnummer opnemen en een chat programma (Skype, Messanger, GTalk) Je kunt aangeven wie je geboortedatum en huwelijkse staat te zien krijgen. Het emailadres heb ik nu bij het adres gezet.
linkedin-update-contact-information21

4. Jouw blog artikelen in je profiel

Je hebt waarschijnlijk ook een weblog die jouw bedrijf ondersteunt. Je kunt in je profiel de laatste blogberichten weergeven. Dit maakt je profiel dynamischer – wordt automatisch bijgewerkt als er een nieuw artikel op je blog komt. Zo kun je natuurlijk ook verkeer naar je blog trekken, de bezoekers van je LinkedIn profiel.

Er zijn 2 mogelijkheden. Je kunt de WordPress applicatie toevoegen. Hiermee kun je jouw blog die gemaakt is met WordPress.org of staat op WordPress.com toevoegen. Dan komen de laatste 3 artikelen van je blog in je profiel te staan.
linkedin-update-wordpress

De andere mogelijkheid is dat je gebruik maakt van de Typepad applicatie Bloglink.
Deze applicatie kan veel meer blog platforms lezen; TypePad, Movable Type, Vox, WordPress.com, WordPress.org, Blogger, LiveJournal, en meer.

Je hoeft geen link in te voeren. Typepad gebruikt de linken in je profiel. Als er een blogplatform achter de link zit wordt deze opgenomen in Bloglink. Op je eigen homepage zie je zelf de blogposts van jouw connecties met Bloglink.
linkedin-update-bloglink

Welke kiezen?
Als je een (1) WordPress blog hebt, kies dan voor de WordPress optie. Heb je een ander blogplatform of meerdere blogs in je profiel staan, kies dan voor Bloglink.

5. Evenementen

In het artikel Een evenement organiseren om klanten te krijgen is dit uitgebreid behandeld.

Organiseer je een evenement, neem dan dit op in LinkedIn. Ter promotie van een evenement dat je zelf bezoekt en dat nog niet is opgenomen kun je opnemen in LinkedIn. Ook als je niet naar een event gaat kun je anderen in je netwerk laten weten van het event. Dan selecteer je interested bij het evenement.

Events vind je onder de knop applications in het menu links.
linkedin-update-events

Wil je een evenement toevoegen lees dan Promotie van je evenement via LinkedIn

6. Jouw presentaties zichtbaar

Geef je wel eens presentaties met programma’s als Powerpoint? Deze presentaties kun je ook online met anderen delen via Slideshare. Handig is ook dat je presentaties van SlideShare kunt opnemen in je blog. Daarnaast kun je nu deze presentaties ook opnemen in LinkedIn.

Zo kunnen bezoekers van je profiel gelijk zien welke presentaties je hebt gegeven. Hiermee zouden ze jou eventueel voor een volgend evenement kunnen uitnodigen. Hiervoor heb je wel een profiel op SlideShare nodig.

Niet alleen presentaties maar ook documenten kun je opnemen in Slideshare en daarmee tonen op LinkedIn. De bestanden die je kunt uploaden naar SlideShare zijn:
Presentaties: PowerPoint – ppt, pps, pot, pptx, potx, ppsx; OpenOffice – odp, pdf; Apple Keynote – key, zip of pdf.
Documents & Spreadsheets: Microsoft Office – doc, docx, rtf, xls; OpenOffice – odt, ods, pdf; iWork Pages.

Je vindt de Slideshare applicatie op je edit profiel pagina of onder Applications in het linker menu.
linkedin-update-slideshare

Nadat je hebt geklikt op ‘Upload your first presentation’ kom je op de Slideshare pagina in LinkedIn. Daar kun je ‘Sync your SlideShare account’ instellen. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord voor Slideshare in. Of maak hier direct een account aan op SlideShare. Je kunt een SlideShare account maar een (1) keer koppelen aan een LinkedIn profiel.

In je profiel ziet het er als volgt uit:
linkedin-update-sldeshare2

7. Boek bespreking

Deel wat je leest met je netwerk en leer van anderen wat ze lezen en welke boeken interessant zijn.
In je profiel kun je direct een boek opzoeken in Amazon.
linkedin-update-reading

Dan kun je het boek kiezen als het gevonden is in Amazon. Selecteer het boek. Geef aan of je het hebt gelezen en eventueel aanbeveelt.
Omschrijf wat je van het boek vindt. Dit is een belangrijke stap. Er staan al veel boeken op maar er ontbreekt vaak een beschrijving, dat is net waar het om draait.
linkedin-update-reading2

Je kunt zo tips krijgen uit je netwerk en ook uit jouw branche. Deze kun je toevoegen aan je eigen lijst die je nog wilt lezen.
Er wordt gebruik gemaakt van Amazon, veel Nederlandse boeken zul je er niet vinden.

8. Groepen

Groups heeft in 2008 een belangrijke update gekregen; discussions en jobs. Zeg maar een soort forum. Een groep geeft je de mogelijkheid om mensen op LinkedIn met elkaar te verbinden. Dit kan rondom een bepaald onderwerp, een evenement, een offline netwerk, een opleiding (alumni), een bedrijf….
Let op: je kunt maximaal van 50 groepen lid zijn.

Lid worden van een groep
Ga naar groepen – links in het menu.
linkedin-update-group-joinOp de home page zie je ook altijd een overzicht van mensen in je netwerk die lid zijn geworden van een groep. Zo kun je ook interessante groepen ontdekken.
linkedin-update-group-join2
Een groep is snel aangemaakt. Realiseer je wel dat het onderhoud van een interactieve groep tijd kost.
Laten we een groep aanmaken voor mijn boek
linkedin-update-group-start1
linkedin-update-group-start2

Nu gaan we nieuwe leden voor de groep werven. Nodig mensen uit je LinkedIn netwerk uit voor de groep. Stuur niet een bericht aan al je contacten. Maak een selectie van de mensen waarvan je verwacht dat ze echt bij de groep willen aansluiten.
linkedin-update-group-invite

Nu kun je een discussie starten in je groep. Vragen stellen. Nieuws, artikelen plaatsen. De RSS van je site bij de groep opnemen.
linkedin-update-groups

Groups zijn de perfecte mogelijkheid om leden op LinkedIn beter te leren kennen.

9. Answers

Answers is de plek waar je zelf vragen kunst stellen maar ook vragen van anderen kunt beantwoorden. In groepen kun je ook vragen stellen, deze zijn dan alleen te lezen en beantwoorden door leden van de groep. In answers kan iedereen een vraag stellen en beantwoorden.
linkedin-update-answers

Voordat je een vraag stelt is het goed om er zelf ook 1-2 te beantwoorden. Als je een vraag hebt gevonden waarop je een zinnig antwoord kunnen geven klik je op de vraag.
linkedin-update-answers-2

Vraag beantwoord:
linkedin-update-answers2
Als de vragensteller je antwoord nu heel goed vinden, kan zij/hij je markeren als expert. Dat ziet er goed uit, erkenning als expert op je profiel.
linkedin-update-answers-expert
Stel nu zelf een vraag:
linkedin-update-answers-3
Nu maar wachten op reacties. Als je de vraag in het Engels stelt krijg je veel meer reacties en ook sneller. Je kunt je vraag natuurlijk ook promoten bij je connecties op LinkedIn. Let er wel op dat je niet te vaak dit soort berichten gaat versturen, ter promotie van een vraag of groep bijvoorbeeld. Dat lijkt dan toch al snel weer op spam.

10. Bedrijfsprofiel

In het artikel Jouw bedrijfsprofiel op LinkedIn is uitgebreid uitleg gegeven over company profile.
Maak promotie voor je bedrijf op LinkedIn, het is ook weer te zien in je persoonlijke profiel.

Zo ziet een bedrijfsprofiel er uit:
linkedin-company-profile-ernohannink

Bonus

11. Status update

Laat zien waar je mee bezig bent. Zorg er voor dat het betrekking heeft op je werkzaamheden en laat zien wat de ander er aan heeft. De status berichten krijgen andere te zien als ze op de homepage kijken. Daar kan ook op gereageerd worden.

Het lijkt een beetje op Twitter (Wat moet ik nu met Twitter?). Op Twitter kun je ook meer prive berichten kwijt, in de status update van LinkedIn staan vooral zakelijke berichten.

Zet http:// voor een webadres en de link wordt klikbaar in het de statusupdates. Gebruik URL verkorters als je een lange link wilt weergeven; TinyURL of bit.ly bijvoorbeeld

linkedin-update-status

Andere artikelen over LinkedIn:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

9 reacties

 1. Beste Erno,

  Dank weer voor dit interessante artikel met goede tips. Nadeel is dat ik direct weer aan de bak kan met mijn LinkedIn-profiel ;-). Bovendien heb je me geïnspireerd om een blogje te schrijven over hoe je je teksten op linkedin wervend kunt maken. Dubbeldank dus!

  Een hartelijke groet,

  Suzanne Meijles

 2. Beste Hanno.

  Tijdens het aanpassen van mijn profiel met jouw tips kwam ik er achter dat mijn updates niet verschijnen op de startpagina van mijn contacten. Bij de instellingen staat dit wel aangevinkt. Ook kan ik mijn profiel in Chrome niet aanklikken terwijl mijn profiel openbaar is. Heb jij nog suggesties hoe ik dit kan oplossen?

  met vriendelijke groet, Patricia

  1. Hallo Patricia, ik zie niets vreemds in je profiel. Hoe heb je vastgesteld dat jouw updates niet verschijnen in de startpagina van je contacten? Heb je gekeken bij je contacten toen zij waren ingelogd op hun computer? Of heb je gekeken als jezelf en dan naar hun profiel gegaan. Bij de laatste zie je niet hetzelfde wat jouw contacten echt zien.
   Ik weet niet wat je bedoelt met je kun niet jouw profiel aanklikken. Waar ben je op de LinkedIn site?

 3. Ik had nog een vraagje, ik ben manager van een groep en het is de bedoeling uiteraard om nu mensen uit te nodigen. Maar het lijkt alsof ik enkel mijn eigen connections kan uitnodigen om lid te worden van mijn groep.. Hoe voeg ik mensen toe aan mijn groep die niet tussen mijn persoonlijke connections staan?

Reacties zijn gesloten.