5 tips – gelukkig worden op je werk

Wakker worden op je werk. Tot de ontdekking komen dat dit het toch allemaal niet is. Je carriere en salaris opgeven voor iets heel anders. Heel herkenbaar. Zelf heb ik het ook al gedaan. En ik moet wel zeggen om te ontdekken wat je echt leuk vindt, waar je talent ligt, kun je best wel wat externe hulp gebruiken.

Waar je gelukkig van wordt in je werk is moeilijk vast te leggen. Je sterke kanten neem je vaak als vanzelfsprekend, “terwijl een talent jou bijzonder maakt”, aldus Wafelbakker in Trouw (Wakker worden! Werken kan leuk zijn!). Een van de belangrijkste tips die Wafelbakker geeft is: communiceer. Geef je wensen aan.

Wie eenmaal een goed beeld heeft van zichzelf, kan beter uitspreken wat zijn wensen zijn. Leg het ook vast. Met deze gegevens op papier kun je ze eenvoudig overleggen bij je potentiele werkgever of manager. Pas dan merken mensen volgens Wafelbakker dat er veel mogelijk is binnen hun huidige baan, “als je maar aangeeft wat je wilt.

Wafelbakker:

“Hoeveel flow je ‘moet’ hebben in je werk is niet goed te zeggen. Wel is het belangrijk om na te gaan of je überhaupt van die geluksmomenten meemaakt. Juist een gebrek daaraan kan aanleiding zijn om je eens goed op je werk te bezinnen.”

Want ‘piekervaringen’ kunnen er blijven, is haar overtuiging: in iedere baan, tot ieders pensioen.

Vijf tips van Wafelbakker:

  1. Wat is jouw talent? Vaak ontdek je ze toevallig. Schrijf ze op en houd ze in gedachte.
  2. Kijk naar je ambities: waar wil je staan over twee, vijf en tien jaar, en met wie?
  3. Stel een realistisch doel: zorg dat je geen dingen gaat doen die te hoog gegrepen zijn
  4. Neem actie: spreek uit wat je wensen zijn en geef aan wat je hiervoor nodig hebt
  5. Zorg voor feedback: praat met anderen over je wensen en doelen. En vergeet niet je successen te vieren.


Volgens mij is het handig om hulp te hebben bij het ontdekken van je talent. Zelf heb ik goede ervaring met Tricona. Zie ook mijn persoonlijk profiel.

Bij het punt ‘neem actie’ zou ik dit aanvullen met, neem baby-stapjes. Telkens een klein stapje die je zeker kunt realiseren. Een stapje dichterbij je doel. En vaak is de reis leuker dan de bestemming. Geniet dus vooral van de reis.

Voor het laatste punt zorg dat je iemand vindt die geen belang heeft in jouw richting. Zoek het dus buiten je relatie, anders gaat de persoonlijke financiele situatie misschien teveel meespelen. Zoek het ook buiten je huidige of mogelijke werkkring.

Via Intermediair

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.