5 LinkedIn verbeteringen voor coaches die je klanten direct zien

Tijdens de laatste presentaties en workshops viel mij de interesse voor de LinkedIn tips op. Daarom 5 tips speciaal voor coaches.

LinkedIn is het belangrijkste online zakelijke netwerk platform. Er zijn op dit moment meer dan 187 miljoen mensen actief op LinkedIn, uit meer dan 200 landen en het platform is beschikbaar in 19 talen. LinkedIn is er ook in het Nederlands.

Networking with potential clients

Het is een interessant netwerk als je wilt dat potentiële klanten jou vinden, en in het bijzonder als jij werkt in de zakelijke omgeving (B2B). Misschien ben je een loopbaancoach en werk je met werknemers, of ben je een business coach en werk je met ondernemers van kleine bedrijven. Of ben je een management team coach en werk je met teams en directeuren. Dan is LinkedIn interessant voor jou.

LinkedIn connecties laten groeien is eenvoudiger dan je denkt

Visitekaartjes – voeg mensen toe die je ontmoet tijdens netwerk bijeenkomsten of als je spreekt tijdens een evenement. Vraag naar het visitekaartje. Eenmaal terug in je kantoor voeg je de nieuwe contacten toe in LinkedIn waarbij je het e-mail adres gebruikt.

 1. Ga naar het profiel van deze persoon
 2. Klik ‘Connectie maken’
 3. Klik ‘Ander’
 4. Voeg het e-mail adres in
 5. Voeg een persoonlijk bericht toe.

Na deze actie kun je het visitekaartje opbergen… in de ronde bak naast je bureau ;). Jouw nieuwe contact gaat zelf zijn LinkedIn profiel actueel houden. Op een visitekaartje is gemiddeld binnen 18 maanden een cruciaal gegeven veranderd.

LION – wordt een LinkedIn Open Networker (LION). Volgens de richtlijnen van LinkedIn is het niet toegestaan mensen uit te nodigen om mee te verbinden die je niet kent.

Toch zijn er mensen die zichzelf LinkedIn Open Networkers noemen en open staan voor verbinding met mensen die ze nog niet kennen.

Dit kun je gebruiken om je netwerk sneller te laten groeien – je staat meer open om te verbinden met mensen die je nog niet ontmoet hebt. Zie voor meer uitleg het artikel How to be a LinkedIn Open Networker – Some tips to do it the right way van Paul Buys.

Dit betekent niet dat je met iedereen moet verbinden die je uitnodigt. Bekijk het profiel van deze persoon en zie of je het interessant vindt om mee te verbinden. Zo ja, dan verbind je. Zo nee, dan klik je op ‘Negeren’ (niet op ‘Spam melden’ dus).

E-mail adres – voeg je e-mail adres toe aan je LinkedIn profiel, bijvoorbeeld in de samenvatting (‘Summary’). Hiermee maak je het eenvoudiger voor mensen om met jou te verbinden.

Premium account – bestel het premium account voor meer toegang. Met een business account (EUR 180 per jaar) kun je met iedereen in contact komen via InMail (3 per maand). Je krijgt meer profielen te zien bij het zoeken en je krijgt de volledige profielen te zien van de mensen die jouw profiel hebben bekeken.

Er zijn nog meer voordelen van een premium account

Verbind met e-mail contacten – vind de mensen die in je e-mail adresboek en in LinkedIn zitten. Als je een online e-mail dienst zoals Gmail, Hotmail of Yahoo mail gebruikt, is dit eenvoudig.

LinkedIn vindt de contacten in jouw adresboek die ook in LinkedIn zitten en waarmee je nog niet verbonden bent op dit moment.

Vind al jouw e-mail contacten in LinkedIn linkedin.com/fetch/importAndInviteEntry

Waarom groeien het aantal LinkedIn contacten zo langzaam?

 • Je nodigt niet actief nieuwe mensen uit om mee te verbinden
 • Je accepteert alleen uitnodigingen van mensen die je ontmoet hebt
 • Je LinkedIn profiel is niet compleet
 • Je vergeet een persoonlijke notitie toe te voegen aan je uitnodiging
 • Je kijkt niet bij de voorstellen in ‘Mensen die u misschien kent’

5 verbeteringen zodat klanten je gaan zien

Wat te doen voor kwaliteit EN kwantiteit in jouw LinkedIn connecties?
We beginnen bij de potentiële klanten die landen op jouw profiel in LinkedIn. Zorg er voor dat je profiel duidelijk is voor deze bezoekers. Enkele basis tips:

5 linkedin verbeteringen voor coaches

1. Foto

Mensen zijn meer open als je ze ontmoet en jij lacht. Dus, wanneer je nieuwe mensen ontmoet tijdens netwerken evenementen, lach dan.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen de namen bij de foto’s beter onthouden als de mensen op de foto lachen.
5 belangrijke punten voor jouw profielfoto:

 1. Lach – bij voorkeur de ‘Duchenne’ lach
 2. Laat je gezicht zien
 3. Grote profiel foto – hoge kwaliteit
 4. Consistent – de zelfde foto in alle sociale netwerk sites
 5. Gravatar – gebruik Gravatar zodat je profielfoto wordt getoond bij jouw reactie in een WordPress blog

Voor meer informatie lees, De perfecte profielfoto voor Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en meer – 5 tips

Verander je profielfoto hier: linkedin.com/profile/edit-picture-info

2. Professionele kopregel

Eén van de eerste dingen die bezoekers van je profiel lezen is de professionele kopregel (‘Professional Headline’). Het is belangrijk dat de lezer een goed beeld krijgt bij wat jij voor ze kunt doen.

Als de kopregel in je profiel zegt, coach, eigenaar, directeur, oprichter of iets vergelijkbaars dan helpt dit de lezer niet.

Probeer je eigen tiensecondenboodschap als de professionele kopregel. Beantwoord deze vier vragen:

 • Wie help je?
 • Wat is hun probleem?
 • Hoe los je dat op?
 • Wat is het resultaat voor de klant?

Combineer de antwoorden op deze vier vragen in één zin, jouw tiensecondenboodschap.

Je hebt 120 tekens voor je professionele kopregel. Maak een zin die aan de lezer uitlegt, “Wat betekent dit voor mij.”

De professionele kopregel in je LinkedIn profiel wordt ook getoond in de resultaten van de zoekmachine. Hier zie je een LinkedIn profiel in Google:

Erno Hannink LinkedIn in Google

Voor de meeste mensen staat dit LinkedIn profiel op de eerste pagina in de zoekresultaten als je zoekt op de naam. Dat maakt een duidelijke professionele kopregel nog belangrijker.

Schrijf jouw perfecte professionele kopregel: linkedin.com/profile/edit-basic-info

3. Website

Wanneer je de URL van je website toevoegt aan je LinkedIn profiel, dan kun je kiezen voor Bedrijfswebsite of blog. Beter kun je kiezen voor ‘Ander’. Nu kun je 30 tekens gebruiken om de website of een specifieke pagina in je website te beschrijven.

Dit zegt de bezoekers van je pagina meer ‘Bedrijfswebsite’.
LinkedIn tip website

linkedin.com/profile/edit-additional-info

4. Contactgegevens

Je hebt een profielpagina in LinkedIn zodat je zakelijk kunt verbinden met andere mensen op LinkedIn. Jouw potentiële klanten zitten waarschijnlijk ook in LinkedIn, dit ligt er aan op welk platform jouw ideale klant netwerkt. Je kunt op LinkedIn ook verbinden met partners en collega’s.

Zorg er voor dat deze mensen contact met je kunnen opnemen als ze jouw LinkedIn profiel bezoeken. Misschien worden ze wel klant.

Voeg je e-mail adres toe, eventueel een e-mail adres die je alleen in LinkedIn gebruikt. Dit e-mail adres voor LinkedIn helpt mij het onderscheid te maken van nieuwsbrieven waar ik ben ingeschreven met dit LinkedIn e-mail adres zonder mijn toestemming.

Voeg je telefoonnummer en Instant Messenger (IM), zoals Skype of Google Talk, toe.

Verander of voeg je adres, telefoonnummer en IM hier toe linkedin.com/profile/edit-personal-info

5. LinkedIn URL

Wanneer je actief wordt met je LinkedIn profiel, dan ga je het profiel vaker delen met andere mensen. Je voegt het bijvoorbeeld toe aan de handtekening van je e-mail.

Dit wordt eenvoudiger als je de URL naar jouw LinkedIn profiel eenvoudig kunt onthouden. Dit doe je daar de URL naar je profiel aan te passen naar linkedin.com/in/jouwnaam.

linkedin.com/profile/public-profile-settings?trk=prof-ovw-edit-public_profile (Aan de rechterkant – in het blokje ‘URL van uw openbare profiel’)

Bonus: Compleet profiel

Zorg er voor dat je LinkedIn profile 100% complete is. Mensen met een 100% compleet profiel hebben 40 keer meer kans op het krijgen van kansen via LinkedIn.

In de nieuwe opmaak van LinkedIn zie je niet meer in een afbeelding hoe compleet je profiel is. Hier moet je dus zelf op letten.

De punten die je ingevuld moet hebben voor een 100% compleet profiel zijn:

 • Bedrijfstak en locatie
 • Actuele werkervaring (met een beschrijving)
 • Twee voormalige werkervaringen
 • Opleiding
 • Vaardigheden (minimaal 3)
 • Een profiel foto
 • Ten minste 50 connecties

Social Selling

Werken met LinkedIn maakt het mogelijk dat je kunt verbinden met potentiële klanten en klanten die online zijn. Het geeft je de mogelijkheid de contacten bij te houden na een evenement waar je met ze gesproken hebt.

Zakelijk contact houden met deze nieuwe contacten via het internet geeft jou de mogelijkheid dit te doen waar en wanneer jij wilt.

Wat heb jij gedaan voor resultaat in LinkedIn?

Deel hieronder jouw belangrijkste tip voor een effectief LinkedIn profiel. Ik kijk uit naar jouw tip.

Je kunt ook de URL naar jouw LinkedIn profiel hieronder plaatsen voor nieuwe contacten met coaches. De URL naar mijn profiel is linkedin.com/in/ernohannink

Credit foto: connect.euranet

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

9 reacties

 1. Goede tips Erno!

  Ik heb de volgorde van de ‘blokken’ in mijn profiel aangepast, zodat bijvoorbeeld mijn contactinformatie snel te vinden is. Ga naar ‘Wijzig profiel’. Zet je muis op de balk van een blok en je muisaanwijzer worden twee gekruiste pijlen. Houd je linker muisknop ingedrukt en sleep het blok naar de gewenste positie en laat de muiswijzerknop los.

  1. Dank je wel voor de mooie tip Jaap. Ik heb ook wat gewijzigd aan de volgorde in mijn profiel. Aangezien de vaardigheden met het ‘Endorsen’ vrij hot zijn, heb ik deze gelijk onder de samenvatting gezet.

 2. Ik heb filmpjes en foto’s van persmomenten en andere zaken om trots op te zijn toegevoegd aan mijn profiel.

Reacties zijn gesloten.