10 Beste podcastafleveringen van 2021

Dit overzicht is niet gebaseerd op de podcasts die het meest gedownload of het meest beluisterd zijn. Dit zijn de afleveringen in de Erno Hannink Show die de meeste indruk op mij hebben gemaakt in 2021.

Mede door de maatregelen rondom corona zijn de meeste afleveringen via Zoom opgenomen en dat heeft als voordeel dat er ook video’s zijn. Dit jaar nam ik 73 podcastafleveringen op, waarvan 26 boekencastafleveringen. Dit zijn de 10 afleveringen die ik je aanraad te luisteren.

  1. Babette Porcelijn
  2. Rob van den Dool
  3. Yvette Watson
  4. Sjoerd Beugelsdijk
  5. Marieke de Ruyter de Wildt
  6. Willem Schramade
  7. Marianne de Groot-Pons
  8. Sebastian Klein
  9. Samantha Slade
  10. Gijsbert Koren

1. Samen werken naar het happy 2050 scenario – Babette Porcelijn

In mijn overzicht van de beste boeken die ik in 2021 las komen haar boeken ook voor. Het gesprek met Babette gaf mij verdieping in het onderwerp.

Babette geeft op basis van heel veel onderzoek iedere keer weer wat we niet zien in onze alledaagse bezigheden bij het kopen van spullen, vervoer, huis, eten en veel meer. Voor jou als ondernemer heeft ze ook concrete tips hoe jij een eco-positieve visie ontwikkelt en ermee aan de slag kunt.

Het gesprek was voor mij genieten en gaf inzicht in hoe Babette kijkt naar de wereld en de toekomst. Er zijn vooral kansen en de verandering doe je vooral voor je eigen toekomst. Ze maakt het niet ingewikkelder en grootser dan het is, zodat je het gevoel krijgt dat je het zelf ook kunt. Ze is ook geen moment belerend en wijst niet met een vinger naar een ander. Ze laat de mogelijkheden zien, vertelt wat ze zelf doet en laat aan jou over wat jij kunt doen voor een betere toekomst.

Of kijk hier direct het gesprek met Babette:

2. Activist die de keten verandert – Rob van den Dool

Het is bijzonder om in gesprek te zijn met Rob over de onderwerpen waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Uiteraard hebben we het over zijn bedrijf en de impact die het heeft in de wereld van het beddengoed, maar ook over de manier waarop het bedrijf draait. Rob is transparant en eerlijk. Hij laat zien wat zijn bedrijf doet en deelt dit graag met anderen, zodat ook zij actie kunnen ondernemen. Hij laat zien dat het kan.

Een interessant inzicht zit direct aan het begin van dit gesprek en daar komen we vaak op terug: iedere keten is verrot. Wat kun jij daar als ondernemer aan veranderen? Rob laat zien dat het vaak ook een worsteling is en er nog veel te doen is voor een duurzame keten in zijn wereld.

Kijk hieronder het gesprek met Rob en ontdek wat jij kunt veranderen in de keten:

3. 2 miljard mensen betrekken bij van fossiel-gebaseerd naar ecopositief – Yvette Watson

Een enthousiaste en energieke Yvette vertelt over alles wat zij en haar bedrijf op dit moment aan het doen zijn om naar ecopositief te komen en hoe ze daar bedrijven en mensen bij helpen. De aanpassing van de BHAG van het bedrijf van 1 miljoen naar 2 miljard mensen betrekken bij de overgang geeft energie en uitdaging. Dat was een mooi leermoment voor mij in dit gesprek, de rol van de BHAG voor focus. Wat is het belangrijkste doel, het doel waar je al je tijd, aandacht en energie aan geeft?

Of bekijk het gesprek met Yvette Watson:

4. Globalisatie leidt tot polarisatie en hoe stop je dit – Sjoerd Beugelsdijk

Voor de Ondernemers Boekencast hadden Tom van der Lubbe en ik het boek van Sjoerd, De Verdeelde Nederlanden gelezen en besproken. Het boek geeft een beeld van wat de vier elementen zijn die bijdragen aan steeds meer polarisatie in Nederland. De perfecte storm, zoals Sjoerd dit noemt.

In dit gesprek kijken we vooral wat deze elementen betekenen voor ondernemers. Wat het effect van polarisatie is op je bedrijf, de omgeving en medewerkers. Ontdek waarom Sjoerd zich druk maakt over polarisatie en luister naar de tips die hij heeft om dit te verbeteren.

 

5. De voedingsketen digitaliseren voor positieve impact – Marieke de Ruyter de Wildt

Ik weet niet veel over blockchain maar ik ben wel geïnteresseerd in goed voedsel. Producten die geproduceerd worden met eerlijke processen en structuren die een positieve impact hebben op de planeet en de maatschappij. Een eerlijke prijs voor de boer en minder macht bij de grote producenten. Na het zien van vele documentaires over voedsel, de ketens en de boeren raakt dit onderwerp me, dus werd het een interessant gesprek met Marieke. Zij maakt de keten transparant en daarmee duurzamer en eerlijker met blockchain.

Marieke is oprichter van The New Fork, een blockchain-bedrijf gevestigd in Amsterdam. Mariekes fascinatie voor agrivoeding begon toen ze door Afrika reisde op haar 17e. Ze begon haar carrière in de informatica aan de Universiteit van Wageningen en werkte meer dan 20 jaar aan landbouwdata, van meer dan 50 landen. Wanneer we meer duidelijkheid willen over waar onze voeding vandaan komt, of het eerlijk is gemaakt of samengesteld, dan is blockchain een goed hulpmiddel.

Kijk nu naar het gesprek met Marieke en leer over de resultaten van blockchain in de voedingswereld:

 

6. De weg naar een duurzame economie – Willem Schramade

Tijdens dit gesprek heb ik veel geleerd over het belang van de economie, de weg naar een duurzame economie en het belang van de kennis uit het verleden. De dingen herhalen zich, maar niet op exact dezelfde manier. Zo ziet Schramade dat de getallen beginnen als een middel, maar uiteindelijk een doel op zich worden, waardoor het misgaat en de mens of het bedrijf uit het oog wordt verloren. De invloed van de bedrijven, overheid en financiële sector op een duurzame economie is enorm, maar uiteindelijk is Iedereen verantwoordelijk. Wij zijn de mensen in die bedrijven, wij stemmen wie de overheid wordt en kiezen de financiële producten. 

Volgens Willem is het goed om meer te investeren in plaats van te beleggen. Investeer in echte bedrijven, in het mkb (echte bedrijven), in plaats van in de grote bedrijven (machinebureaucratie). 

Als EU moeten we een veel sterker geheel worden zodat we onafhankelijker worden van China en de VS. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk dat we echte beprijzing invoeren, met alle belasting op het milieu toegevoegd. Zo krijgen we samen een veel duurzamere economie. 

Kijk en luister naar de inzichten van Willem:

7. Een mondkapjesimperium is niet haar doel – Marianne de Groot-Pons

Marianne is grafisch ontwerper en initiatiefnemer van Marie Bee Bloom: 100% biologisch afbreekbare mondkapjes met bloemenzaadjes erin om de wereld weer in bloei te zetten en de bijen te verblijden.

Nadat Marianne met haar nieuwe mondkapje Marie Bee Bloom in een video van The Happy Activist kwam ging het heel hard. Nu de grote mediastorm wat is geluwd hebben we ruimte gemaakt voor dit gesprek. Samen kijken we terug naar de ontwikkelingen en kijken we vooruit.

Marianne is een ontwerper die in de praktijk bij Unilever veel verpakkingen en uitingen heeft leren ontwerpen en veel heeft geleerd over productintroducties. Al die tijd had ze haar eigen bedrijf ernaast. Tot ze op een bepaald moment besloot om te stoppen en zich volledig op de eigen opdrachten te storten. Ze vertelt over hoe ze haar rollen van elkaar scheidt en zich telkens volledig op een ding concentreert. 

Uiteraard legt ze uitgebreid uit hoe het allemaal gelopen is met Marie Bee Bloom en vertelt ze het succesverhaal. We hebben het ook over de problematiek van wegwerpplastic en hoe de creatievelingen daar een rol in kunnen spelen. Ik heb genoten van dit gesprek en de werkwijze van Marianne. Ik ben benieuwd hoe jij jouw creativiteit inzet voor een beter milieu, zodat we uiteindelijk niet verstikt raken in het plastic.

Kijk naar dit mooie gesprek met Marianne:

8. Building People-Centered and Purpose-Driven Companies – Sebastian Klein

Sebastian heeft een opleiding in psychologie en zijn grootste uitdaging is altijd geweest hoe hij mensgerichte organisaties kan bouwen. Hij heeft tot nu toe 10 bedrijven opgericht, waarvan sommige het niet overleefden, maar elk bedrijf leerde hem iets waardevols.

Hij is een van de mede-oprichters van Blinkist, een dienst voor het samenvatten van boeken. Dit platform bouwt hij samen met zijn mede-oprichters NN Publishing, een kleine uitgeverij die een gedrukt tijdschrift en audio-trainingen uitgeeft. Iedere maand ontvang ik het blad Neue Narative van deze uitgevers.

Dit was een mooi gesprek waarin ik veel heb geleerd over gedeeld ondernemerschap en rentmeesterschap van je bedrijf. Een onderwerp dat mij interesseert vanwege de positieve effecten voor de medewerkers en de oprichters. Het is geen eenvoudig proces om het eigendom van een bedrijf op deze manier te veranderen, maar het is de moeite waard om te leren van ondernemers zoals Sebastian. Hij was heel open over de dingen die hij leerde van eerdere bedrijven en wat hij veranderde bij het starten van zijn nieuwe bedrijf.

  Leer van Sebastian hoe je een mensgericht en purpose-gedreven bedrijf bouwt:

9. Going Horizontal and Scale your Impact – Samantha Slade

In lijn met het onderwerp van het vorige gesprek met Sebastian Klein ligt dit gesprek met Samantha Slade.

Samantha is mede-oprichter van Percolab Coop en werkt al meer dan tien jaar aan co-creatie en organisatie-innovatie. Het bedrijf functioneert als een proeftuin voor nieuwe manieren van werken, besturen en leren, terwijl het tegelijkertijd organisaties ondersteunt en met hen samenwerkt in haar eigen uitdagende projecten.

Ze schreef het boek Going Horizontal, over het opzetten van een niet-hiërarchische organisatie. Samantha houdt van experimenteren en provoceren rond bewuste economie en regeneratief zakendoen en gelooft dat organisaties een microkosmos kunnen en moeten zijn van de wereld waarin we willen leven.

Dit was een geweldig gesprek waarin ik veel van Samantha heb geleerd. Ontdek waar haar inzicht in leiderschap bij iedereen terug te vinden is, zelfs bij een jongen die haar hielp te ontsnappen uit een gijzeling. Ze legde de 7 onderdelen van Going Horizontal uit met geweldige lessen over hoe je gemakkelijk kunt beginnen met vergaderingen en hoe dit werkt. We sluiten het gesprek af met haar lessen over eerlijke beloning in een projectomgeving.

Geniet van de lessen van Samantha en kijk hoe jullie dit kunnen gebruiken:

10. Stop de winstmaximalisatie met rentmeesters – Gijsbert Koren

Wanneer je nadenkt over steward-ownership als de vorm van eigenaarschap voor je bedrijf dan is Gijsbert Koren de expert in Nederland. Logisch dus dat ik met hem in gesprek ga om meer over dit onderwerp te leren na eerdere gesprek met Sebastian, Tom van der Lubbe en Melanie Rieback.

Gijsbert noemt zichzelf fairpreneur. Zijn missie is om onze economie en maatschappij eerlijker te maken. Vanaf 2009 was Gijsbert aanjager van de opkomst en ontwikkeling van crowdfunding in Nederland. Nu zet hij zich in om steward-ownership in Nederland op de kaart te zetten.

Met Gijsbert ga ik terug naar de start van zijn ondernemerschap tijdens zijn studie, waar ze de eerste opzet ontwerpen voor Uber. Voor zijn eerste bedrijf is financiering nodig en hij en zijn partners bedenken dat hun fans waarschijnlijk wel willen helpen hierbij. Hieruit ontstaat het idee voor crowdfunding en het eerste zakelijke crowdfundingplatform.

Met deze ervaring starten ze een nieuw bedrijf dat bedrijven helpt om crowdfunding te organiseren, onder andere voor Fairphone. Bij een van de projecten komt Gijsbert een klant tegen die het eigenaarschap van het bedrijf heeft geregeld met steward-ownership. Sindsdien werkt hij er aan om steward-ownership bekend te maken in Nederland en bedrijven hierbij te helpen. We hebben het uitgebreid over steward-ownership, hoe het werkt, de voordelen, nadelen en opties.

Ik heb enorm veel geleerd en realiseer me dat steward-ownership heel aantrekkelijk is voor veel ondernemers.

Of kijk naar nu de video:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.