Dit overzicht is niet gebaseerd op de podcasts die het meest gedownload of het meest beluisterd zijn. Dit zijn de afleveringen in de Erno Hannink Show die de meeste indruk op mij hebben gemaakt in 2020.
Mede door de maatregelen rondom corona zijn de meeste afleveringen via Zoom opgenomen en dat heeft als voordeel dat er ook video’s zijn. Dit jaar nam ik 72 podcastafleveringen op, waarvan 17 voor de Boekencast. Dit zijn de 10 + 2 afleveringen die ik je aanraad te luisteren.
1. Letting go of my goals – Derek Sivers
Dit was zonder twijfel de No.1 in dit overzicht. Derek Sivers volg ik al lang, vanwege zijn schrijf-, presentatie- en levensstijl. Als ondernemer heb ik bewondering voor hoe hij zijn bedrijf CD-baby heeft opgebouwd en voor wat hij deed met het vermogen dat hij behaalde uit de verkoop van zijn bedrijf. Al noemt hij zichzelf allang geen ondernemer meer.
Geniet van dit gesprek en de inzichten van Derek Sivers.
2. Why He Loves to Pay Taxes – Rand Fishkin
De lancering van zijn nieuwe product gaf me de gelegenheid om Rand Fishkin te vragen voor de podcast. Al heel wat jaren volg ik de artikelen en video’s van Rand. Niet alleen voor de SEO-inzichten die hij deelt, maar vooral vanwege zijn stijl van marketing. Ook de communicatie met zijn vrouw via Twitter tovert regelmatig een lach op mijn gezicht.
Het boek Lost and Founder van Rand vormde de basis voor het gesprek.
3. You Want to Learn This About Good and Bad Habits – Wendy Wood
Het onderwerp waar ik het afgelopen jaar veel mee bezig ben geweest zijn de kleine automatische beslissingen. De beslissingen waar we niet bewust over nadenken, mijn gewoontes.
Wendy Wood schreef een goed boek over gewoontes na jaren van onderzoek. Het was heerlijk om 2020 te beginnen met een interessant gesprek over gewoontes. Het boek Good habits, Bad habits en dit gesprek hebben me veel gebracht wat betreft inzichten in wat het effect is van gewoontes op ondernemers.
4. Self-management in praxis – Lisa Gill en Karin Tenelius
Een onderwerp waar ik de afgelopen twee jaar veel over geleerd heb is zelf-organisatie – of zelf-management, zoals Karin het noemt. Na een gesprek met Tom van der Lubbe werd ik gewezen op Lisa Gill. Zo kwam ik in aanraking met het boek van Lisa en Karin.
Het boek Moose Head on the Table was de basis voor dit gesprek. De technieken uit dit boek worden bij een klant nu gebruikt voor betere communicatie. Het was even wennen om een gesprek te hebben met twee auteurs tegelijk. Karin Tenelius en Lisa Gill deelden hun inzichten en ervaringen over zelf-management in de praktijk.
5. Maak de missie de baas in je bedrijf voor meer ruimte – Diederick Janse
Na het gesprek met Tom van der Lubbe bij Viisi in 2019 raakte ik steeds meer onder de indruk van holacracy. De man die deze organisatievorm in Nederland introduceerde is Diederick Janse. Hij schreef het boek Getting Teams Done over dit onderwerp. In een persoonlijke ontmoeting praten we over deze organisatievorm en wat de voordelen zijn van zelf-organisatie.
6. De medewerkers op één tijdens een crisis – Tom van der Lubbe
Na onze ontmoeting in 2019 praat ik vaker met Tom van der Lubbe, onder andere bij aanvang van de coronasituatie in maart. Hij deelde met mij wat ze bij Viisi doen om het beste uit de medewerkers te halen in deze tijd. Dat was de aanleiding van dit gesprek, in een tijd waarin veel bedrijven aankondigden actie te ondernemen om te snijden in de kosten en afscheid te nemen van werknemers.
7. Use the S-curve to build your A-team – Whitney Johnson
Wat een welkome kennismaking had ik het afgelopen jaar met Whitney Johnson. Haar podcast Disrupt Yourself en de live sessies via LinkedIn zijn goed en interessant.
Haar boek Build an A-team over de S-curve geeft inzicht in en voorbeelden van hoe je een sterker team bouwt en medewerkers aan je bindt. Regelmatig wijs ik ondernemers op dit boek.
8. Iedereen wordt gehoord bij inclusie – Ruth Nahumury
Het was eenvoudig en plezierig om met Ruth Nahumury te praten over inclusie. De Black Lives Matter-beweging en de rellen in 2020 rondom geweld tegen zwarte mensen waren voor mij een aanleiding om in gesprek te gaan met mensen over inclusie.
Haar hint om met meer donkere mensen in gesprek te gaan en haar uitleg en passie voor het onderwerp inclusie hebben me een inkijk gegeven in dit onderwerp.
9. Met gedragsbeïnvloeding meer resultaat voor het klimaat – Tom de Bruyne
Al heel wat jaren volgen we elkaar. Eerder dit jaar schreef Tom de Bruyne een tweetal essays over gedragsbeïnvloeding en het klimaat. Beide onderwerpen hebben het afgelopen jaar veel aandacht gekregen van mij. Zo ging ik naar aanleiding van dit gesprek veel presentaties van Roy Sutherland kijken, zijn boek lezen en een cursus volgen over behavioural economics.
Tom is de expert op het gebied van gedragsbeïnvloeding en communicatie in Nederland.
10. Leren om goed te stoppen – Marije van den Berg
Het boek Stop. van Marije van den Berg heeft me laten zien waarom het belangrijk is om aandacht te schenken aan stoppen. In dit gesprek keek ik met Marije naar voorbeelden uit de praktijk van goed stoppen, maar ook naar wat juist beter kon.
Het was een heerlijk en leerzaam gesprek.
11. Sharing Post-Growth Entrepreneurship with the World – Melanie Rieback
In 2020 heb ik een start gemaakt in mijn onderzoek naar andere vormen van eigenaarschap van een bedrijf. Dankzij een documentaire uit de serie Tegenlicht van de VPRO maakte ik kennis met verschillende bedrijven en ondernemers die het anders doen. Een van die ondernemers is Melanie Rieback, met haar bedrijf in Nederland.
Ze deelde alles over hoe ze dit heeft opgezet bij haar bedrijf en over haar lesprogramma over post-growth entrepreneurship. Nadenken over winst onttrekken en eigenaarschap bij de start van je bedrijf. Ik heb veel kennis en inzichten opgedaan in dit gesprek.
12. I Get More Work Done, Faster, and Have More Energy with Attention! – Rob Hatch
Het boek Attention! van Rob Hatch had al veel gedaan voor mij voorafgaand aan dit gesprek. Het focusblok en de lege A4 ging ik gebruiken. Deze dingen vormden mijn belangrijkste gewoontes van 2020.
In dit gesprek neemt Rob je mee in hoe hij het focusblok ontdekte en ontwikkelde in zijn bedrijf. Luister hoe een vakantie zijn werkwijze heeft veranderd en veel resultaat in zijn bedrijf heeft opgeleverd.