10 beslissingen met impact voor een ondernemer

Door de groei van het bedrijf lopen ondernemers tegen enkele bekende beslissingen aan die veel impact hebben op de toekomst van het bedrijf. Hieronder vind je tien van dit soort beslissingen.

Welke van deze tien is voor jou herkenbaar?

  1. Prioriteit kiezen voor je dag, week, kwartaal en jaar
  2. De missie
  3. De kernklant
  4. Het belangrijkste product
  5. Een besturingssysteem kiezen voor het bedrijf
  6. Een organisatiestructuur kiezen
  7. Een beloningsstructuur kiezen
  8. Wanneer je nieuwe medewerkers aantrekt
  9. Eigenaarschap van je bedrijf
  10. Van fossiel gebaseerd naar eco positief

1 Prioriteit kiezen voor je dag, week, kwartaal en jaar

Heb je het gevoel dat je vooral werkt in de waan van de dag en iedere dag vooral de problemen van een ander aan het oplossen bent? Is je actielijst aan het einde van de dag langer dan in de ochtend? Kom je niet toe aan de belangrijke dingen die nog niet-urgent zijn (Eisenhower matrix)?

Dan wordt het tijd om deze belangrijke keuze te maken, iedere dag begin je met het opschrijven van je drie belangrijkste doelen voor de dag. Niet meer dan drie.

Daarna verwijder je alle afleiding van je bureau en uit je kantoor en begin je te werken aan het eerste doel op de lijst.

Door op deze manier te werken realiseer je ieder kwartaal 195 belangrijke doelen.

Zie Reageer met uitmuntendheid en moed voor meer uitleg.

Luister ook naar Rob Hatch en hoe hij het focusblok gebruikt.

2 De missie

De richting van je bedrijf. Wat is het waar jullie het allemaal voor doen? De stip op de horizon. Wat je uiteindelijk wilt bereiken? Wat is de missie van jullie bedrijf?

De missie van jou en jullie bedrijf geeft eindeloos energie. Bedrijven met een missie waarmee ze een duurzame positieve impact hebben op de wereld weten iedere dag weer wat er moet gebeuren.

Een duidelijke missie die iedereen in het bedrijf kent betekent dat iedereen de meeste beslissingen zelf kan nemen. Dat betekent dat jij als ondernemer kunt vertrouwen op je team dat ze de juiste keuzes maken wanneer ze de missie gebruiken als uitgangspunt.

Door je missie om te zetten in een Big Hairy Audacious Goal (BHAG – Jim Collins) maak je nog meer vaart. Lees ook Het grootse doel dat richting geeft voor groei in impact.

Luister naar het Yvette Watson hoe de BHAG haar energie geeft.

3 De kernklant

Wie zijn de klanten die je wilt helpen en wat zijn hun problemen en uitdagingen? Dit is een belangrijke keuze in de eerst fase van de groei van je bedrijf. Kies voor een klant die jullie het beste helpen en zeg tegen andere potentiële klanten nee. Neem ook afscheid van klanten die niet meer passen bij jullie missie of het product dat je verkoopt.

Vertel anderen continu wie je kernklant is, dit zorgt voor duidelijkheid bij je team en bij klanten zodat ze de juiste mensen naar jullie kunnen verwijzen. Een duidelijke focus op de kernklant zorgt ook voor de juiste communicatie naar buiten zoals via de website en social media kanalen. Dit trekt aan, en stoot af en dat is precies wat je wilt.

Kies voor jullie kernklant met hyperspecialisatie – Gebruik het hyperspecialisatie handboek (zie boeken) om dit in te voeren in jullie bedrijf.

4 Het belangrijkste product

Kies het product uit jullie aanbod dat het beste het probleem van de kernklant oplost. Focus op dit product. Dit helpt enorm in de verbetering van de processen in het bedrijf en het rendement. Het geeft ook duidelijkheid bij de kernklant, en maakt het verkoopproces eenvoudig. Dit is wat je doet. Het enige wat je doet.

Ben je bang dat je met de keuzes voor de kernklant en jullie belangrijkste product niet kunt groeien? Lees dan het boek Hidden Champions van Hermann Simon en je ziet bedrijven die in een niche de grootste zijn in de wereld. Prachtige voorbeelden van grote familiebedrijven. Voor een eerste indruk van het boek luister de Ondernemers Boekencast aflevering die we hierover opnamen.

5 Een besturingssysteem kiezen voor het bedrijf

Het besturingssysteem van jullie bedrijf, is de manier waarop jullie alles organiseren. Wanneer je bijvoorbeeld wilt groeien in duurzame positieve impact dan is Scaling up for impact een goed besturingssysteem. 

Hiermee gebruik je een systeem dat bewezen is en werkt om op te schalen met een menselijke maat. In De betekenisformule van Pieter van Osch vind je de uitleg hoe je winst en purpose combineert. Een systeem gebouwd rondom het vliegwiel (uitleg over vliegwiel):

  • mensen,
  • strategie,
  • uitvoering,
  • cash, en
  • impact.

Zie ook Scaling Up for Impact (Noot: ik werk samen met Pieter van Osch en Jaap Jan Brouwer op dit onderwerp)

6 Een organisatiestructuur kiezen

Dicht bij het besturingssysteem zit je organisatiestructuur. Dit gaat over hoe mensen worden aangestuurd, waar beslissingen worden genomen en de rollen of functies in je bedrijf. 

Wanneer je meer uit je team wilt halen en meer beslissingen door je team wilt laten nemen dan is zelfsturing zoals bijvoorbeeld in holacratie een goede oplossing. Bij zelfsturing vertrouw je op het vakmanschap van de mensen en bouw je aan de verbindingen met je team en klanten.

Lees het boek Getting teams done en luister naar de gesprekken met Diederick Janse en Tom van der Lubbe over wat deze organisatiestructuur oplevert in het bedrijf. 

7 Een beloningsstructuur kiezen

Eerlijke beloning voor iedereen. Uit de onderzoeken van Sophie van Gool komt naar voren dat er in veel bedrijven mensen niet gelijk worden beloont. Al lijkt dat in eerste instantie wel zo met allemaal dezelfde loonschalen gekoppeld aan bepaalde functies. Vrouwen en minderheden worden lager ingeschaald dan extraverte witte mannen, die abn praten en in de randstad wonen.

Wanneer je een veilige en eerlijke werkomgeving wilt realiseren zodat mensen lang bij je blijven werken, met plezier, dan is dit een belangrijk besluit. Beloning is geen reden om bij je te komen werken, maar wel een reden om te vertrekken. Vanuit de gedachte dat we vakmanschap waarderen en bouwen aan verbinding en vertrouwen in het team dan is een gelijke beloning die inzichtelijk is voor iedereen de enige oplossing.

Luister het gesprek dat ik met Sophie van Gool had over dit onderwerp en de bespreking van haar boek Waarom vrouwen minder verdienen in de Ondernemers Boekencast. Lees ook Duidelijkheid over beloning voor iedereen.

8 Wanneer je nieuwe medewerkers aantrekt

Het juiste moment om een nieuwe medewerker aan te trekken is een paar maand voor die grote opdracht. Jullie product of dienst vraagt specifieke kennis. Je neemt mensen aan op basis van past ze in de cultuur. De specifieke kennis leer je haar in een gedegen opleiding of onboarding.

Door over te gaan naar organisatiestructuur waarin je werkt met rollen ontdek je dat er nog ruimte is bij je team, doordat ze minder tijd kwijt zijn aan afstemming en goedkeuringen tussendoor. Het voordeel van deze structuur is ook dat de teams zelf het moment kiezen wanneer ze een nieuwe medewerker moeten werven.

Het blijft een lastige vraag voor ondernemers in de eerste groeifase tot 10 medewerkers. 

9 Eigenaarschap van je bedrijf

Als ondernemer ben je het bedrijf gestart en trok je steeds meer klanten aan. Je bedrijf groeide en ook het aantal medewerkers. Je hebt een besloten vennootschap met een of enkele aandeelhouders, de oprichters van het bedrijf. Dat is de eigenaarschap van bedrijven die veel voorkomt. Een logische ontwikkeling wanneer je samen een bedrijf begint.

Wanneer je denkt over de volgende generaties en een duurzaam bedrijf wilt bouwen dat langer meegaat dan jij als aandeelhouder, is het goed om deze vorm van eigenaarschap te herzien. Wanneer je gedoe tussen de eigenaren in de toekomst wilt voorkomen dan is daar een oplossing voor. Een vorm waarin het bedrijf niet van jullie is, maar van zichzelf.

Op deze manier kan het bedrijf niet worden verkocht aan de hoogste bieder die niets heeft met jullie missie. Door iedereen in het bedrijf mede-eigenaar te maken zie je dat iedereen in je bedrijf meedenkt over de toekomst en betrokken is.

Luister naar de gesprekken met Sebastian Klein en Gijsbert Koren over de voor- en nadelen van steward ownership.

10 Van fossiel gebaseerd naar eco positief

Hoe worden we eco positief? Deze vraag is belangrijk voor ieder bedrijf. Wanneer we iets willen veranderen aan de negatieve impact van onze economie op de ecologie, biodiversiteit en ongelijkheid in de wereld moeten jij en ik iets doen. 

Ondernemers spelen een belangrijke rol om deze situatie te doorbreken. Dat het kan bewijzen bedrijven als Interface, Solarge, Dutch Climate Systems, Bluematch, Vibers, Kipster, Yumeco, 2Bcollective. De komende tijd ga ik met de ondernemers achter deze bedrijven bespreken om te delen hoe zij dit hebben gerealiseerd.

Ga met je team zitten en bekijk alle stappen en processen in en rondom jullie bedrijf die er zijn van grondstof totdat de klant het niet meer gebruikt. Gebruik de tips van Babette Porcelijn voor jullie bijdrage naar een happy 2050 ondernemen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.